Test je app op toegankelijkheid

Er zijn veel manieren hoe je een app test op toegankelijkheid. Je kunt het zelf doen, je kunt een externe partij vragen om een toegankelijkheidsonderzoek van de belangrijkste punten of juist een volledige audit laten uitvoeren. Afhankelijk van jouw situatie is een van de opties interessant. We helpen je graag bij het maken van een keuze.

Waarom test je op toegankelijkheid

Toegankelijkheid is een belangrijk onderwerp. Ieder mens heeft het recht om mee te doen in de maatschappij. Gebruik maken van de mogelijkheden die apps bieden horen daar bij! Het is daarom belangrijk dat apps toegankelijk zijn voor iedereen.

Noodzaak bedrijven

De impact is enorm aangezien je niet alleen de verbeteringen doorvoert voor de mensen met een beperking. Door ondertiteling en contrast te verbeteren maak je de app voor iedereen beter. Iedereen is namelijk wel eens tijdelijk beperkt. Lees op de pagina noodzaak toegankelijkheid meer over de noodzaak en impact van toegankelijkheid.

Noodzaak overheid

De impact die het verbeteren van toegankelijkheid heeft is voor overheden minder relevant. Vanuit wetgeving moet de overheid namelijk aan de vereiste gaan voldoen. Het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid geldt sinds 1 juli 2018. Je voldoet als overheidsinstantie door een toegankelijkheidsverklaring te publiceren. Voor apps moeten uiterlijk op 23 juni 2021 een toegankelijkheidsverklaring gepubliceerd zijn. In de verklaring staat welke maatregelen je als organisatie neemt om de website of app toegankelijk te maken en te houden. Je bent ook verplicht om een planning op te nemen op welke termijn je deze verbeteringen door gaat voeren. Lees hier meer over de aanpak.

Test zelf op toegankelijkheid (Apptscan)

Zonder ervaring een app testen op de volledige 50 WCAG punten is erg omvangrijk en complex. Om je app volledig te testen volgens de richtlijnen heb je tevens kennis van de hulpmiddelen nodig. Toch kun je als je zelf al een goede eerste indruk wilt krijgen veel afwijkingen zelf vinden. Zeker als het de eerste keer is dat je op toegankelijkheid test is een uitgebreide audit niet de meest effectieve stap.

Toch kun je 10 punten zonder hulpmiddelen zelf testen. Met de hulpmiddelen tekstvergroting, schermlezer en een meting van contrast kun je een goed beeld krijgen. Beantwoord met de Apptscan 10 vragen voor een goed beeld. Hiermee krijg je een eerste inschatting van het niveau van jouw app. Ga naar de zelftest pagina voor meer informatie hoe je zelf een app kunt testen.

Disclaimer: Door de eenvoud en het aantal vragen zul je een goed beeld krijgen. Je zult met 20% van de moeite waarschijnlijk al tot 80% van de fouten vinden. Toch zal het geen volledig beeld geven.

Toegankelijkheidsonderzoek

De voordelen van het laten uitvoeren van een toegankelijkheidsonderzoek zijn duidelijk. Als wij het toegankelijkheidsonderzoek doen vinden we meer punten en we kunnen deze fouten ook verwerken tot een overzichtelijk rapport. Ook is belangrijk dat als wij fouten vinden wij deze ook koppelen aan oplossingsrichtingen. Hierdoor verdient dit rapport zichzelf terug, omdat ontwikkelaars tijd besparen bij het verbeteren van de toegankelijkheidsfouten.

Gebruikersonderzoek

Gebruiksonderzoek doe je als de app technisch volgens de richtlijn in orde is en de meeste fouten er dus al uit zijn gehaald. Gebruiksonderzoeken met diverse type beperkingen zorgen altijd voor verrassende inzichten. Iemand die blind is loopt namelijk tegen dingen aan die voor ons duidelijk zijn, of iemand die motorisch beperkt is kan weer opmerken dat zaken niet goed werken voor hem/haar. Doe je een gebruikersonderzoek als je zelf nog niet naar een app hebt gekeken zorgt dit voor gefrustreerde deelnemers. Je doet dus een gebruikersonderzoek om de laatste punten eruit te halen, niet om een eerste beeld te krijgen.

Audit

Een audit doe je als je denkt dat alle toegankelijkheidsfouten uit de app zijn of je een volledig beeld van alle fouten wilt hebben. Een audit vertrekt vanuit de richtlijn. Dit zorgt natuurlijk dat je een officieel document hebt maar voor ontwikkelaars is dit soms lastig te interpreteren. Auditrapporten moeten bijvoorbeeld aan voorwaarden voldoen. Je zult in de meeste auditrapporten bijvoorbeeld geen schermafbeeldingen vinden. Wij vinden bij het terugvinden van het scherm/de fout het toch wel erg makkelijk om een schermafbeelding te hebben.