Succescriterium 3.3.2 – Duidelijke instructies

Zorg dat je duidelijke instructies geeft wanneer je gebruikers vraagt om gegevens in te vullen. Voeg een label toe aan de invoervelden, bijvoorbeeld ‘Voornaam’. Markeer velden wanneer ze verplicht of optioneel zijn. Geef aan indien gegevens volgens een vastgestelde volgorde moeten worden ingevuld. Alle gebruikers hebben voordeel van duidelijke instructies. Voor mensen met een cognitieve beperking kan het zelfs noodzakelijk.

Impact

• Mensen met cognitieve, taal en leerbeperkingen worden geholpen door vooraf duidelijke instructies te geven.
  • Voor iedereen wordt het gebruiksvriendelijker.

Controleren

Is het bij een formulier duidelijk welke gegevens verwacht worden en welke velden verplicht zijn?

Dit kan getest worden zonder hulpmiddelen.

Oplossing

Op Android kun je gebruik maken van TextInputLayout om een label toe te voegen en instructies te geven. Gebruik de setHelperText methode om oplossingen voor fouten aan te geven. Vergeet niet om setHelperTextEnabled eerst op true te zetten.

layout.hint = "Name"

input.setHelperTextEnabled(true)
input.setHelperText("Fill in all of the names that you have been given")

Op iOS is er geen native manier om labels toe te voegen en instructies te geven. Wij raden aan om een UILabel te gebruiken. Er zijn ook third party libraries beschikbaar voor het tonen van instructies. Helaas is er vaak niet aan toegankelijkheid gedacht. We raden daarom aan om de interface zelf te bouwen.

titleLabel = "Name"

helpLabel.isHidden = false
helpLabel.text = "Fill in all the names that you have been given"