Succescriterium 2.1.2 – Vastzitten met hulpmiddelen

Zorg dat gebruikers van hulpmiddelen nergens in de app kunnen vastzitten. Het komt vooral vaak voor dat overlays niet kunnen worden gesloten. Er moet een sluitknop aanwezig zijn die hulpmiddelen kunnen activeren. Met veel hulpmiddelen is het namelijk niet mogelijk om naast de overlay te klikken. Het gevolg is dat de gebruiker vastzit.

Impact

Bij het invullen van een invoerveld kan met het toetsenbord niet uit een loop gekomen worden zonder het veld correct te hebben ingevuld. Hierdoor kan de gebruiker die gebruik maakt van hulpsoftware vast komen te zitten.

Controleren

Zijn er plekken in de app waar je vast komt te zitten met het toetsenbord?

Dit kan getest worden met de schermlezer of toetsenbord.

Oplossing

Zorg dat je op Android altijd een sluitknop toevoegt bij overlays en popups.

val builder = AlertDialog.Builder(this)

builder.setNegativeButton("Close") { dialog, which ->
  // Close
}

Zorg dat je op iOS altijd een sluitknop toevoegt bij overlays en popups.

let alert = UIAlertController()

alert.addAction(UIAlertAction(title: "Close", style: .cancel, handler: { action in
  // Close