Succescriterium 1.4.3 – Contrast van tekst

Zorg dat de contrastverhouding tussen de tekstkleur en achtergrondkleur minimaal 4,5:1 is. Voor dikgedrukte en grote tekst voldoet een verhouding van 3:1. Door deze verhoudingen aan te houden kunnen slechtziende en kleurenblinde gebruikers de tekst goed lezen. Daarnaast is een app hierdoor voor iedereen makkelijker te gebruiken, bijvoorbeeld buiten in de zon.

Impact

• Indien tekst te weinig contrast heeft kunnen mensen met visuele beperking dit niet lezen.
  • Voldoende contrast maakt een app voor iederen makkelijker te gebruiken. Bijvoorbeeld buiten in de zon.

Controleren

Is het contrast van normale tekst minimaal 4,5:1 en het contrast van grote tekst minimaal 3:1?

Je kunt eenvoudig jouw app testen op contrast. Zelf gebruiken wij deze contrastchecker. Maar er zijn diverse andere tooltjes beschikbaar die contrast kunnen meten.

Oplossing

Houd bij het ontwerpen van een app rekening met de contrastverhouding van alle tekst.

Je kunt een schermafbeelding maken van de app om kleuren te bepalen en het contrast te berekenen.