Kennisbank

Welkom in onze kennisbank. Hier leer je hoe je jouw app toegankelijk kunt maken. Je kunt meer dan honderd artikelen lezen over onderwerpen zoals aanpakbeperkingenhulpmiddelenrichtlijnen en wetgeving. Bovendien hebben we codevoorbeelden uitgewerkt voor ontwikkelaars.

Aanpak

Waar begin je als je een app toegankelijker wilt maken? Dit is de vraag die ons enorm vaak gesteld wordt. We hebben een reeks artikelen geschreven over het toegankelijker maken van apps.

Man in aanpak denkt na over strategie
Vrouw in rolstoel met telefoon in haar hand.

Beperkingen

Meer dan twee miljoen Nederlanders hebben een beperking. Ze zijn slechtziend, blind of doof, hebben een lichamelijke of verstandelijke beperking of psychische problemen. Het is daarom belangrijk dat apps ook voor hen toegankelijk zijn.

Hulpmiddelen

Door een beperking kan het gebruik van apps lastiger zijn. Er zijn diverse hulpmiddelen beschikbaar op telefoons, zoals schakelbediening, de schermlezer, stembediening en toetsenbordbediening. Daarnaast zijn er onder andere functies om tekst te vergrootten, kleuren om te keren en contrast te verhogen.

Persoon geeft via een app aan dat hij een auditieve beperking heeft.
Persoon kijkt naar een drietal documenten.

Richtlijnen

Om de digitale toegankelijkheid te bevorderen zijn er internationale richtlijnen opgesteld. De richtlijnen zijn opgedeeld in principes, elk principe heeft richtlijnen en elke richtlijn heeft succescriteria. Er zijn drie niveau’s waar je aan kunt voldoen: A, AA en AAA.

Wetgeving

Er zijn diverse wetten om digitale toegankelijkheid te bevorderen. De belangrijkste is de European Accessibility Act. Door deze wet moeten apps binnen EU-lidstaten aan toegankelijkheidseisen voldoen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere wetten waar je je aan moet houden.

Jurist met hamer op tafel

Drie personen testen een mobiele applicatie.

Hulp nodig?

Wil je jouw app toegankelijk(er) maken? Wij kunnen je helpen om effectief aan de slag te gaan. We bieden diverse diensten aan om apps toegankelijker te maken. Begin bijvoorbeeld met een quickscan of volg een van onze trainingen. Daarnaast ontwikkelen we zelf ook toegankelijke apps mocht je de ontwikkeling willen uitbesteden.