Succescriterium 1.3.2 – Betekenisvolle volgorde

Zorg dat de volgorde die hulpmiddelen aanhouden de betekenis van de inhoud op een goede manier weergeeft. Het kan anders voorkomen dat gebruikers van hulpmiddelen de inhoud verkeerd begrijpen. Gebruikers lezen normaal gesproken van links naar rechts en van boven naar onder. Zorg dat informatie ook op deze manier aan hulpmiddelen gepresenteerd wordt.

Impact

De inhoud moet op een zinvolle manier gepresenteerd worden aan hulpmiddelen. Hierdoor kunnen gebruikers van stembediening, toetsenbordbediening, schakelbediening en de schermlezer ook gebruik maken van een logische opbouw.

Controleren

Is de volgorde van elementen duidelijk voor hulpmiddelen?”

Je kunt de schermlezer of toetsenbord gebruiken om dit te controleren.

Oplossing

Op Android kun je de android:accessibilityTraversalAfter en android:accessibilityTraversalBefore eigenschappen gebruiken om de volgorde voor hulpmiddelen in te stellen. Je kunt in de code ook gebruik maken van de setAccessibilityTraversalBefore en setAccessibilityTraversalAfter methodes.

<TextView
    android:id="@+id/header" />

<RecyclerView
    android:id="@+id/list"
    android:accessibilityTraversalAfter="@id/description" />

<TextView
    android:id="@+id/description"
    android:accessibilityTraversalAfter="@id/header" />
header.setAccessibilityTraversalBefore(R.id.description)
list.setAccessibilityTraversalAfter(R.id.description)

Op iOS kun je de accessibilityElements eigenschap gebruiken om de volgorde voor hulpmiddelen in te stellen.

view.accessibilityElements = [header, description, list]