Succescriterium 1.3.4 – Draaibare inhoud

Zorg dat de inhoud van het scherm meedraait met de weergave van het toestel. Alle schermen van een app moeten in alle oriëntaties zijn te gebruiken. Gebruikers in een rolstoel hebben hun toestel soms horizontaal gemonteerd. Mensen die gebruik maken van een vergroot lettertype draaien hun toestel ook vaak zodat er meer woorden op het scherm passen.

Impact

• Dit is belangrijk voor bijvoorbeeld gebruikers die hun scherm horizontaal op een rolstoel hebben gemonteerd en deze niet kunnen draaien.
  • 1 op de 3 mensen maakt gebruik van vergroot lettertype. Horizontale weergave is bij een groot lettertype erg fijn in gebruik.

Controleren

Draait de inhoud van het scherm mee als je je toestel draait?”

Dit kan visueel getest worden, er zijn geen hulpmiddelen nodig.

Oplossing

Op Android moet je zorgen dat het android:screenOrientation attribuut nergens wordt gebruikt. Open Android Studio en druk twee keer op de Shift toets. Het zoekdialoog opent. Zoek naar “android:screenOrientation”. Haal dit attribuut weg indien er zoekresultaten zijn.

<activity
    android:name=".ApptActivity"
    android:screenOrientation="portrait"> <!-- Remove this attribute -->
</activity>

Op iOS moet je zorgen bij UISupportedInterfaceOrientations er zoveel mogelijk waardes uit de UIInterfaceOrientationMask gebruikt worden. Open het “Info.plist” bestand en controleer welke waardes er gebruikt worden.

<key>UISupportedInterfaceOrientations</key>
<array>
    <string>UIInterfaceOrientationPortrait</string>
    <string>UIInterfaceOrientationLandscapeLeft</string>
    <string>UIInterfaceOrientationLandscapeRight</string>
    <string>UIInterfaceOrientationPortraitUpsideDown</string>
</array>