Terugblik op 2021, het jaar van Stichting Appt

Stichting Appt heeft in 2021 veel mooie stappen mogen zetten en hard gewerkt aan het toegankelijker maken van apps voor iedereen. We hebben een handboek gelanceerd, 150 kennisartikelen geschreven, toegankelijkheidsonderzoeken uitgevoerd, de Appt app sterk verbeterd en de Ontoegankelijk app gelanceerd. Ook zijn we trots dat we banken, verzekeraars, ministeries, gemeenten en andere organisaties geholpen hebben op gebied van app toegankelijkheid.

Kim blikt samen met Paul terug op het afgelopen jaar.

Kun je jezelf kort voorstellen?

Mijn naam is Paul van Workum. Ik ben sinds 2011 ondernemer en samen met mijn vrouw Tanya van Workum bouwen we al sinds 2016 maatwerk apps met ons bedrijf 5Pro Nederland. Wij bedenken de app en hebben een team van top ontwikkelaars in Oekraïne die voor ons het technische deel realiseren. In het verleden heb ik al diverse andere (sociale) ondernemingen en bestuursfuncties gehad. Het opzetten en initiëren van nieuwe diensten en producten in nieuwe markten vind ik het allerleukste om te doen. Gelukkig zijn er binnen de toegankelijkheidswereld enorm veel kansen zodat het zeker niet snel zal vervelen.

Hoe is Stichting Appt begonnen?

Paul ontmoette Jan Jaap de Groot in het begin van 2020. Jan Jaap had toen net de stap gezet naar fulltime freelance app developer. Het leek Paul interessant om met Nederlandse freelancers samen te werken voor het ontwikkelen van kleinere apps.

Uiteindelijk leidde deze ontmoeting tot de lancering van www.appt.nl als hobbyproject in maart 2020. In deze maand werden de eerste coronamaatregelen genomen. Hierdoor hadden Jan Jaap en Paul tijd over om kennis over app toegankelijkheid te delen.

Inmiddels is het hobbyproject uitgegroeid tot een stichting met veel impact. Mede dankzij ondersteuning van het SIDN fonds en een opdracht van Logius hebben wij deze stappen kunnen zetten.

Sinds begin 2021 zijn Jan Jaap en Paul beide fulltime bezig met het toegankelijker maken van apps.

Wat waren de grootste successen van Appt in het jaar 2021?

We hebben allerlei grote projecten afgerond, maar we zijn vooral trots dat het ons lukt om nieuwe kennis gratis te blijven delen. Dat is eigenlijk ons grootste succes. We blijven ook in dit stadium van groei bouwen aan onze missie: “iedereen appt”. Gelukkig krijgen we daardoor veel hulp van allerlei organisaties.

We zijn meest trots op deze successen:

  • Het gratis verspreiden van het (digitale) handboek toegankelijkheid
  • Het publiceren van 150 artikelen over app toegankelijkheid. In 2021 hebben bezoekers ruim 25.000 minuten doorgebracht op appt.nl
  • Het lanceren van de app Ontoegankelijk en het verder doorontwikkelen met Stichting Accessibility
  • Onze training over app toegankelijkheid die we voor slechts 760 euro geven. Afgelopen jaar gaven we de training ook 4x gratis. De volgende gratis training is 17 januari 2022. Je kunt je nog aanmelden!

Dit zijn allemaal voorbeelden van projecten die we uitvoeren om onze impact te vergroten.

Jullie hebben dit jaar het handboek toegankelijkheid gepubliceerd, kun je daar wat over vertellen?

Stichting Appt wil op het thema app toegankelijkheid het verschil maken. Met het handboek toegankelijkheid stellen we al onze kennis gratis beschikbaar. Hierdoor heeft iedereen de mogelijkheid om een toegankelijke app te ontwikkelen. In totaal hebben we 1400 boeken gedrukt en verspreid. Het digitale handboek is inmiddels 1600 keer gedownload.

Het doel van dit handboek toegankelijkheid is om organisaties te ondersteunen met het toegankelijker maken van hun apps. Je vindt er algemene informatie over de beperkingen, hulpmiddelen, wetgeving en richtlijnen. Ook verwijzen we naar concrete codevoorbeelden en andere oplossingen.

Het probleem van toegankelijkheid is dat het vaak enorm moeilijk wordt gemaakt. Wij willen ontwikkelaars helpen bij het zetten van de eerste stappen. Het handboek is daar een belangrijk hulpmiddel voor geworden. In 2022 willen we ook een Engelstalig handboek toegankelijkheid lanceren.

Vertel eens over de toegankelijkheidsonderzoeken van Stichting Appt

In 2021 hebben we onze eerste toegankelijkheidsonderzoeken uitgevoerd. Het lijkt wellicht een kleine stap om een toegankelijkheidsonderzoek uit te voeren. Maar om dit op een goede manier te realiseren hebben we kritisch gekeken naar WCAG-EM. Dit is een evaluatiemethode voor websites, die voor apps eigenlijk niet geschikt was.

We zijn er ook achter gekomen dat er voor apps minder succescriteria gelden dan voor websites volgens de EN 301 549 norm. Samen met andere auditpartijen zijn we tot de Appt-EM evaluatiemethode gekomen om de toegankelijkheid van apps te onderzoeken. Deze evaluatiemethode gebruiken we bij onze audits.

Ook vonden wij dat ontwikkelaars veel minder moeite moesten hebben met het interpreteren van de fouten in auditrapporten en bij het oplossen van deze fouten. Daarom hebben we in onze auditrapporten screenshots van de problemen toegevoegd. Daarnaast verwijzen we naar codevoorbeelden die de ontwikkelaar ondersteund bij het oplossen van fouten.

In 2022 willen we zelfs nog een stap verder gaan door schermopnames van de problemen toe te voegen aan het auditrapport.

Welke kennis wordt er gedeeld op appt.nl?

In 2021 hebben we onze site aangevuld met 150 kennisartikelen over app toegankelijkheid. Een deel gaat over de beperkingen, hulpmiddelen, wetgeving en richtlijnen, maar het grootste deel geeft informatie over succescriteria en specifieke oplossingen voor iOS en Android apps.

Het artikel wat het meest gelezen is publiceerden we op 23 juni. Uiterlijk op 23 juni 2021 moesten overheden verantwoording afgelegd hebben over de toegankelijkheid van hun apps. Op 23 juni hebben ons onderzoek naar de toegankelijkheidsprestaties van overheidsapps gepubliceerd, in samenwerking met Iederin. Dit onderzoek werd in de landelijke media breed opgepakt bij o.a. NOS, Tweakers.net, NU.nl, AndroidWorld en belangenorganisaties Iederin en de Oogvereniging.

Inmiddels is het iets meer dan een halfjaar geleden sinds de wettelijke verplichting. Op 23 december hebben we het onderzoek naar toegankelijkheidsprestaties herhaald. Helaas blijken er nog steeds weinig volledig toegankelijke overheidsapps te zijn. Maar het gaat de goede kant op!

Betrekken jullie ook de gebruikers van apps?

We betrekken al sinds het begin gebruikers in onze community. Daarnaast kunnen gebruikers meldingen van ontoegankelijke apps bij ons doen. De app Ontoegankelijk is recent ontwikkeld, dit is een gratis app die je kunt downloaden op je mobiel via de App Store of Google Play. De app is door ons is samenwerking met designers Simon Dogger en Hedwich Hooghiemstra ontwikkeld dankzij een bijdrage van Cultuur Eindhoven en SIDN fonds. De app wordt nu in samenwerking met Stichting Accessibility en het Bartiméus fonds verder ontwikkeld.

De app Ontoegankelijk werkt simpel. Je maakt via je mobiel een melding van een ontoegankelijk onderdeel van een app of website. Je kunt eenvoudig de melding zelf doen. Je stuurt namelijk automatisch jouw gebruikersinstellingen mee die nodig zijn om het probleem op te lossen. Je stuurt naast de uitleg ook een schermafbeelding of schermopname van het probleem mee. Hierdoor kunnen de app ontwikkelaars direct zien wat er mis gaat en het probleem sneller oplossen.

Het komende jaar willen we nog meer met gebruikers gaan samenwerken. We willen namelijk digitaal gebruikerstesten organiseren. Eind 2021 hebben we een eerste pilot gedaan met een app met miljoenen gebruikers. In januari gaan we de resultaten uitwerken en naar de testers en de klant sturen.

Als je terugblikt op het afgelopen jaar waar ben je dan het meest trots op?

We zijn blij te zien dat de dingen die we doen gewaardeerd worden. Soms zijn de kleine dingen nog het belangrijkste. Zoals het voorbeeld van een van onze gebruikers, die nu haar telefoon beter kan gebruiken. Dat soort kleine verbeteringen maken me vooral trots.

Ook al worden er veel stappen gezet, het aantal apps dat volledig voldoet aan de richtlijn is momenteel helaas op 1 hand te tellen. Er is dus nog veel werk aan de winkel en het voelt als onze verantwoordelijkheid om dit aan te blijven jagen. Gelukkig doen we dat al lang niet meer met ons tweeën.

Wat is het doel van Stichting Appt in 2022?

We hebben het afgelopen jaar hard gewerkt en hebben een aantal projecten binnengehaald die ervoor gaan zorgen dat we in 2022 onze impact nog groter kunnen maken.

We gaan internationaal stappen zetten en al onze artikelen naar het Engels vertalen. We gaan het meest uitgebreide en gebruiksvriendelijke kennisplatform voor app toegankelijkheid ter wereld bouwen. Hier hebben we de domeinnaam appt.org voor aangeschaft.

Het is ons doel dat zoveel mogelijk personen en bedrijven kunnen bijdragen aan de kennisbank. Hoe we dit gaan doen weten we nog niet precies. Maar we hebben er vertrouwen in dat we een goede oplossing kunnen bedenken en ontwikkelen.

Daarnaast gaan we software ontwikkelen die de kosten toegankelijkheid enorm naar beneden gaat brengen. We gaan ook proberen om het eerste auditrapport te genereren met een video van het probleem erin. Dit willen we doen met een groeiend team van gebruikers, partners, belangenorganisaties, andere bedrijven / organisaties en experts in binnen- en buitenland.

De beste wensen voor iedereen! We gaan er een inspirerend en toegankelijk jaar van maken!