Aanpak om apps toegankelijk te maken

Toegankelijkheid is een belangrijk onderwerp. Ieder mens heeft het recht om mee te doen in de maatschappij. Gebruik maken van de mogelijkheden die apps bieden horen hierbij! Het is daarom belangrijk dat apps toegankelijk zijn voor iedereen.

Onze aanpak om apps toegankelijker te maken start bij bewustwording. Wist je dat mensen die blind zijn ook apps gebruiken? Wist je dat er richtlijnen bestaan voor toegankelijke apps? Wist je dat er diverse hulpmiddelen in telefoons ingebouwd zijn? Wist je dat er wetgeving bestaat waar je aan moet voldoen? Wist je dat wij helpen om hier effectief mee aan de slag te gaan?

Na het lezen van dit artikel weet je waarom je iets zou moeten doen met de toegankelijkheid van jouw app.

Denk aan mensen met een beperking

Er zijn in Nederland miljoenen mensen met beperkingen. Veel beperkingen hebben effect op het gebruik van apps, denk aan:

• Auditieve beperkingen (circa 800.000 mensen)
    • Bied bijvoorbeeld ondertiteling aan bij video’s zodat dove mensen de inhoud ook begrijpen.
  • Beperkingen door ouderdom (circa 3.400.000 mensen)
    • Bied de mogelijkheid om tekst te vergroten zodat ouderen de inhoud kunnen lezen.
  • Cognitieve beperkingen (circa 1.500.000 mensen)
    • Zorg dat jouw app eenvoudig te begrijpen is door acties zo simpel mogelijk te maken.
  • Mobiliteitsbeperkingen (circa 1.600.000 mensen)
    • Zorg dat mensen met spasmen de app kunnen bedienen via een toetsenbord.
  • Spraakbeperkingen (circa 200.000 mensen)
    • Bied een alternatief voor spraakbesturing voor mensen waarvoor dit lastig is.
  • Visuele beperkingen (circa 300.000 mensen)
    • Zorg dat blinde mensen de app kunnen bedienen via de schermlezer.

Heb je jouw app wel eens laten testen door mensen met een beperking? Wij kunnen gebruikerstesten voor je organiseren.

Houd rekening met de richtlijnen

Een app is toegankelijk als je rekening houdt met de richtlijnen die zijn opgesteld. De richtlijnen zijn opgedeeld in vier principes:

1. Waarneembaar
    • Door de richtlijnen uit dit principe te volgen kunnen gebruikers die blind of doof zijn de inhoud van de app ook tot zich nemen.
  2. Bedienbaar
    • Door de richtlijnen uit dit principe te volgen maak je het voor alle gebruikers mogelijk om de app op de door hen gewenste manier te gebruiken.
  3. Begrijpelijk
    • Door de richtlijnen uit dit principe te volgen zorg je ervoor dat de inhoud van de app voor iedereen te snappen is.
  4. Robuust
    • Door de richtlijnen uit dit principe te volgen zorg je ervoor dat de app werkt op zoveel mogelijk toestellen.

Ben je benieuwd of jouw app voldoet? Via een quickscan of audit testen wij het voor je.

Bouw ondersteuning in voor hulpmiddelen

Een app wordt toegankelijk als je ondersteuning voor hulpmiddelen inbouwt. De volgende hulpmiddelen zijn beschikbaar:

1. Schakelbediening
    • Je kunt fysieke schakelaars op je toestel aansluiten om apps mee te bedienen.
  2. Schermlezer
    • Een schermlezer leest alles voor wat er op het scherm te zien is.
  3. Stembediening
    • Met stembediening is het mogelijk om een app te bedienen met je stem.
  4. Toetsenbordbediening
    • Via een aangesloten toetsenbord is het mogelijk om een app te bedienen.

Ga eens aan de slag met een van deze hulpmiddelen. In onze app kun je leren hoe de schermlezer werkt.

Voldoe aan de wetgeving

Gewoon meedoen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom is digitale toegankelijkheid belangrijk. Er zijn diverse wetten om digitale toegankelijkheid te bevorderen:

Ondanks deze wetgeving zijn de meeste apps nog steeds niet toegankelijk. We hebben daarom een meldpunt voor ontoegankelijke apps opgericht. Wetgeving moet eigenlijk niet de reden zijn om iets met toegankelijk te gaan doen. Door jouw app toegankelijk te maken kun je meer mensen bereiken!

Aan de slag

We hopen dat je aan de slag gaat met de toegankelijkheid van jouw app. Je kunt ons inschakelen om te ondersteunen bij dit proces.