Aanpak om apps toegankelijk te maken

Toegankelijkheid is een belangrijk onderwerp. Ieder mens heeft het recht om mee te doen in de maatschappij. Gebruik maken van de mogelijkheden die apps bieden horen hierbij! Het is daarom belangrijk dat apps toegankelijk zijn voor iedereen.

Onze aanpak om apps toegankelijker te maken start bij bewustwording en kennis. Wist je dat mensen die blind zijn ook apps gebruiken? Wist je dat er richtlijnen bestaan voor toegankelijke apps? Wist je dat er diverse hulpmiddelen in telefoons ingebouwd zijn? Wist je dat er wetgeving bestaat waar je aan moet voldoen? Wist je dat wij helpen om hier effectief mee aan de slag te gaan?

Na het lezen van dit artikel weet je waarom je iets zou moeten doen met de toegankelijkheid van jouw app.

Stappenplan toegankelijke apps

Er zijn grote verschillen tussen apps en websites. Het is goed om expertise in te schakelen, maar je kunt ook veel zelf. Het is van belang dat de bouwer van de app de benodigde informatie heeft om effectief de veranderingen door te voeren.

1. Kennis opbouwen

Voldoende kennis zorgt ervoor dat je de juiste keuzes kunt maken. Lees de kennisbank en volg een training over toegankelijkheid zodat je weet voor wie je het doet, wat je moet doen, en hoe je jouw app zelf kunt testen. Door zoveel mogelijk zelf te kunnen doen voorkom je hoge kosten.

2. Niveau bepalen

Gebruik de Appt testaanpak (of doe een quickscan) om het huidige niveau van de app te bepalen. Zelf testen is niet moeilijk en geeft een goed beeld hoe de app er voor staat. Zodra je weet wat het niveau is, kun je starten met het verbeteren van de app.

3. Verbeterslag maken

Geef de ontwikkelaars van de app de opdracht om de toegankelijkheid te verbeteren. Je hoeft niet in één keer alles te verbeteren. Door te beginnen met simpele zaken zoals het toevoegen van labels, het instellen van naam, rol en waarde, volgorde van elementen controleren en het contrast te verhogen maak je direct een groot verschil. Vaak is dit lastig omdat ontwikkelaars weinig kennis van toegankelijkheid hebben. Verwijs ze door naar de Appt kennisbank, waar ze super veel informatie over toegankelijkheid van apps kunnen vinden. Hierdoor kan de ontwikkelaar effectiever aan de slag met toegankelijkheid.

4. Toegankelijkheidsonderzoek

Nadat je zelf de toegankelijkheid hebt verbeterd, raden we aan om een toegankelijkheidsonderzoek uit te laten voeren. Door een externe partij een onderzoek uit te laten voeren, weet je precies hoe je er voor staat. Er zijn diverse aanbieders. Je kunt een quickscan laten uitvoeren of een volledige audit. Deze geven jou en je appbouwer voldoende inzicht om een flinke verbeterslag te maken. Vraag de audit partij wel om relevante oplossingen voor apps. Onze ervaring nu is dat 90% van de fouten worden gevonden in deze quickscan. Een volledige audit is ook mogelijk, zeker als veel basisfouten al opgelost zijn.

5. Toegankelijkheidsverklaring

De bovenstaande stappen vormen de basis van de toegankelijkheidsverklaring die je moet opstellen. Voor het opstellen kun je gebruik maken van de Invulassistent Toegankelijkheidsverklaring van Digitoegankelijkheid. Mocht je nog vragen hebben, veel zijn beantwoord op de veelgestelde vragen pagina.

Aan de slag

We hopen dat je aan de slag gaat met de toegankelijkheid van jouw app. Je kunt ons inschakelen om te ondersteunen bij dit proces.

Andere artikelen over aanpak