Waar publiceer je toegankelijkheidsverklaring app

Een eis uit het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid is dat er voor apps en websites een toegankelijkheidsverklaring moet worden gepubliceerd. De toegankelijkheidsverklaring moet beschikbaar zijn op een plek die makkelijk te vinden is voor gebruikers. Maar waar is dat dan?

Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid

In het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid staat het volgende over de toegankelijkheidsverklaring: 

“Overheidsinstanties publiceren op hun website of bij het downloaden van een mobiele applicatie, volgens het daartoe door Onze Minister vastgestelde en gepubliceerde model, een actuele verklaring over de conformiteit van hun website of mobiele applicatie met dit besluit.”

en:

“In het geval van apps dient deze informatie te worden verstrekt samen met andere informatie over de app voordat deze wordt gedownload.”

Waar kun je in apps de toegankelijkheidsverklaring publiceren?

In de app stores is er een mogelijkheid om 1 of meerdere URL’s toe te voegen. Bij de App Store zijn dit 3 URL’s, bij de Google Play store is dit 1 URL. Deze verwijst vaak naar de homepage van de website van de organisatie achter de app of een pagina met informatie over de app. Op deze pagina zal ook de toegankelijkheidsverklaring beschikbaar moeten zijn.

Het is daarnaast aangeraden om de toegankelijkheidsverklaring ook beschikbaar te maken vanuit de app. Gebruikers die de app vanuit de App Store of Playstore downloaden kunnen de verklaring dan ook makkelijk vinden. Plaats de toegankelijkheidsverklaring bijvoorbeeld op hetzelfde scherm als de algemene voorwaarden en het privacybeleid. Deze documenten vind je vaak bij het inloggen of bij het scherm “overige” of “meer”.

Weergegeven staat het "meer" scherm van de Appt app met daarop de algemene voorwaarden, Privacybeleid en de toegankelijkheidsverklaring.

Conclusie

Plaats de toegankelijkheidsverklaring op de webpagina waar vanuit de stores naar wordt verwezen. Als best practice kun je de toegankelijkheidsverklaring ook in de app delen. 

Ondersteuning nodig?

Hopelijk heb je veel gehad aan de genoemde informatie. Heb je verder nog ondersteuning nodig dan adviseren wij de ondersteuningsregeling van TOP. Er staan professionals die verstand hebben van de aanpak, hoe je jouw appbouwer kunt helpen en overtuigen, het toegankelijkheidsregister of het verbeteren van apps. Voor vragen benader info@appt.nl.