In het register van toegankelijkheidsverklaringen kun je alle apps met een toegankelijkheidsverklaring vinden. In deze lijst staan onder andere de apps van verschillende gemeenten. Daarbij hebben wij een lijstje voor jullie samengesteld met categorieën en een aantal voorbeelden van apps.
Afvalapp
In elke gemeente wordt er wel gebruik gemaakt van een afvalapp. Dit is een app waarmee je kan zien wanneer en welk afval er bij u in de gemeente wordt opgehaald.
Meldingen app
Heb je ergens een probleem gevonden en wil je hier graag een melding van doen? Dit kan eenvoudig met de meldingsapp. Veel gemeenten maken gebruik van een meldingsapp.
Medewerkers App
Gemeenten maken ook gebruik van apps die ze zelf gebruiken binnen de organisatie. Medewerkers kunnen dan bijvoorbeeld vergaderruimtes boeken, bookings bekijken, etc.
Alarmmeldingen/schademeldingen apps
In elke gemeente komt het wel eens voor dat er schade is of een alarm wordt afgegeven. Maak je melding van een alarm of schade gemakkelijk via de app.
Sportapp
In elke gemeente is het belangrijk dat er wordt gesport. Dit willen gemeenten stimuleren door bijvoorbeeld apps aan te bieden.
Parkeerapps
In elke gemeente is het belangrijk dat je kan parkeren als dit nodig is, hiervoor hebben gemeenten soms apps. Daarom heb ik een lijstje gemaakt met een paar voorbeelden van dat soort apps.
Promotie app stad
Veel gemeenten vinden de promotie van hun stad erg belangrijk, daarom hebben zij daarvoor apps ontwikkeld.
Overige apps
Er zijn natuurlijk veel verschillende apps waar gemeenten gebruik van maken. Hoewel sommige van die apps niet in de categorieën passen die hierboven benoemd zijn, hebben zij vaak wel een toegankelijksheidsverklaring nodig. Ter illustratie we er een paar voor je opgeschreven.
- Begraafplaats Agenda: met de begraafplaatsagenda reserveren uitvaartverzorgers een datum en tijdstip voor bijvoorbeeld een begrafenis of urnbijzetting.
- Doesburg Werkt: met deze app worden werkzoekenden binnen de gemeente Doesburg geïnformeerd over: vacatures voor werk en projecten, bijeenkomsten met betrekking tot werk, betalingen van de uitkering en dergelijke.
- Maastricht Geldwijzer: de Geldwijzer Maastricht wijst de weg bij vragen over geldzaken met informatie en handige tips. En laat zien wie daarbij kan helpen.
- Raadstukken app: met deze app kun je onder andere, openbare stukken van raads- en commissievergaderingen inzien of videofragmenten van raads- en commissievergaderingen opvragen.
- Vaarwater app: deze app helpt pleziervaarders die varen in Amsterdam en omgeving om hun vaartocht nog leuker en beter te maken.
Checklist apps
Gebruik deze checklist om te bepalen welke apps worden gebruikt bij de overheid waar jij werkzaam bent.
- Afval app
- Meldingen app
- Medewerker app (bv. intranet app, raadstukken app, deskbook app)
- Alarm / schademeldingen app
- Sport app (bv. Wandel app)
- Parkeer app
- Promotie app (bv. stadsgids, city marketing, vaarwater apps)
- Communicatie app (bv. bouw apps, videobel apps)
- Werkzoekende app
Conclusie
Er worden veel apps beschikbaar gesteld door gemeenten. Met onze eerste inschatting gebaseerd op de bovenstaande categorieën zijn er per gemeente wel 5 tot 15 apps actief. De 352 gemeenten moeten voor apps een toegankelijkheidsverklaring publiceren. Vraag in ieder geval bij de jurist na welke apps een verklaring nodig hebben.
Leer alles over hoe je als gemeente moet voldoen aan de wettelijke verplichting in ons artikel genaamd: “Toolkit toegankelijkheid gemeenten“.
Wil je hulp bij het opstellen van de verklaring, of wil je een onderzoek of audit doen, laat het ons weten via info@appt.nl.