Schermlezer training in Appt app verbeterd

Er is een nieuwe update beschikbaar van de Appt app, heb jij de app al geüpdatet? Vanaf nu kun je de schermlezer gebaren met of zonder instructies oefenen. De gebaren zijn hierbij visueel ondersteund met icoontjes. Deze doorontwikkeling is mede mogelijk gemaakt door het SIDN fonds. Deze ontwikkeling was nodig omdat de app door steeds meer professionals werd gebruikt. De visuele ondersteuning maakt het gebruik van de app makkelijker en leuker!

Voorbeeld van oefenen met de gebaren
Afbeelding met voorbeeld van oefenen met de gebaren

Download direct de iOS of Android app

App Store Google Play

Wat is er verbeterd?

Wanneer je de Appt app opent dan bevind je je in het Home tabblad. Hier vind je een knop met de naam “Training”. Wanneer je deze opent verschijnt de training TalkBack op Android of VoiceOver op iOS. Je hebt dan de mogelijkheid te oefenen met of zonder instructies.

Foto Appt app mogelijkheid oefenen Talkbackgebaren met of zonder instructies
Screenshot Appt app mogelijkheid oefenen gebaren met of zonder instructies

Als je alle oefeningen heb afgerond verschijnen er vinkjes bij de oefeningen die je succesvol hebt voltooid. Download de Appt app gratis en leer alles over de schermlezer en toegankelijkheid!

Schermen Appt app

Kennisbank scherm Appt app met titel "Leer over toegankelijkheid"
Beperkingen scherm Appt app met titel "Begrijp de beperkingen!"
Diensten scherm Appt app met titel "Maak jouw app toegankelijk!"

Meer over hulpmiddelen

Mocht je meer willen leren over de hulpmiddelen die er zijn kun je een kijkje nemen in de kennisbank. Alle richtlijnen voor toegankelijke apps kun je terugvinden in de kennisbank of in het gratis te downloaden handboek.

Een gesproken app naam instellen

Mensen die blind of slechtziend zijn maken vaak gebruik van een schermlezer. Dit hulpmiddel leest voor wat er op het scherm te zien is. De tekstuele app naam geeft niet altijd genoeg context. Zo hebben meerdere banken er voor gekozen om hun app ‘Bankieren’ te noemen. Via een schermlezer is het niet duidelijk om welke bankier app het gaat.

In de onderstaande video wordt een voorbeeld gegeven via VoiceOver.

Het probleem

Zes apps met dezelfde naam: Bankieren
Zes apps met dezelfde naam
Zes apps met dezelfde naam: Bankieren voorbeeld 2
Zes apps met verschillende namen via Siri / zoekfunctie

In de eerste afbeelding is te zien dat de apps van Knab, ING, ASN, SNS en Regiobank dezelfde naam gebruiken.

In de tweede afbeelding is te zien dat Siri andere namen toont als je vraagt om ‘Bankieren te openen’. Dit zijn de namen:

  1. Bankieren (APPT)
  2. SNS Mobiel Bankieren
  3. RegioBank – Mobiel Bankieren
  4. Knab Bankieren
  5. ING Bankieren
  6. ASN Mobiel Bankieren

Omdat de apps dezelfde naam hebben, wordt de titel uit de App Store gebruikt. Binnen de App Store is het wél verplicht dat een app een unieke naam heeft.

Dankzij deze verplichting is het via de zoekfunctie bijvoorbeeld mogelijk om de app van ING te openen wanneer je zoekt op ‘ING’.

Maar als je via een schermlezer navigeert via de app kiezer is er geen onderscheid. Vervelend als je bankiert bij meerdere banken.

Oplossing voor iOS

Op iOS is hier een oplossing voor: namelijk de Accessibility Bundle Name. Voeg de sleutel CFBundleSpokenName toe aan het bestand Info.plist. Vervolgens kun je de waarde aanpassen voor tekst-naar-spraak, bijvoorbeeld ‘ING Bankieren’.

Dit is niet alleen handig als je app dezelfde naam gebruikt als andere apps. Het komt namelijk ook voor dat de gesproken tekst niet klopt. Onze app heet bijvoorbeeld APPT, met hoofdletters. Zonder aanpassingen wordt dit voorgelezen als ‘A P P T’, met onderbrekingen. Door de waarde ‘appt’ in te stellen wordt onze app naam correct voorgelezen.

Oplossing voor Android

Helaas is er op Android momenteel geen vergelijkbare functionaliteit beschikbaar.

Probeer het zelf

Met onze app leer je hoe je een schermlezer kunt gebruiken. Hierdoor kun je zelf ervaren hoe het is om afhankelijk te zijn van gesproken tekst.

Ben je benieuwd hoe toegankelijk jouw app is? Onze quickscan helpt je op weg.