Terugblik op 2022, vooruitblik op 2023

De eerste 4 maanden van 2023 zitten er alweer op! De hoogste tijd dus voor een terugblik op 2022. We delen ook graag onze plannen voor 2023.

Terugblik 2022

Op 25 januari 2022 deelden we onze plannen voor 2022. Onze doelen waren om het internationale platform Appt.org te lanceren, de app Ontoegankelijk door te ontwikkelen, en om aan de eisen voor ANBI-status te voldoen.

Appt.org

Het grootste deel van 2022 stond in het teken van Appt.org. Dit was een enorme klus, want de kennisbank bevat ruim 400 artikelen, in het Engels en Nederlands. Daarnaast hebben we een volledig toegankelijke website én app ontwikkeld.

Zonder steun van het SIDN fonds was dit niet mogelijk geweest, nogmaals dank hiervoor.

De feestelijke lancering vond plaats op 30 januari 2023. Er waren ruim 50 mensen aanwezig om te proosten op de lancering!

Op een podium zitten ongeveer 50 mensen, veel van hen hebben een glas champagne in de hand

App Ontoegankelijk

De app Ontoegankelijk is een gratis app die je kunt downloaden via de App Store of Google Play. In deze app kun je eenvoudig meldingen maken van ontoegankelijke apps of websites.

Dankzij steun van het Bartiméus Fonds hebben we dit jaar de app kunnen doorontwikkelen.

Op 9 juni 2022 lanceerden we versie 2.0.0 van de app Ontoegankelijk. De app heeft 6 nieuwe functies en is gebruiksvriendelijker geworden.

We hebben dit jaar zo’n tweehonderd meldingen ontvangen over ontoegankelijke apps en websites. Elke melding is (meermaals) opgevolgd richting de ontwikkelaar van de app of website.

Op 7 oktober 2022 lanceerden we het tijdelijke meldpunt Beperkt Toegang in samenwerking met Tweede Kamerlid Daan de Kort. Daan is zelf slechtziend en maakt gebruik van een schermlezer. Voor dit meldpunt werd de app Ontoegankelijk gebruikt. Daan vraagt aandacht voor strenge eisen voor digitale toegankelijkheid.

In de app Ontoegankelijk is het nu mogelijk om ontoegankelijke apps te melden via de deelknop

ANBI-status

Een ander doel in 2022 was om te voldoen aan de eisen voor ANBI-status. Dit is ons nog niet gelukt doordat onze tijd naar andere taken ging.

Eén van die eisen is het hebben van minimaal 3 bestuursleden. Met de aanstelling van Johan Huijkman voldoen we nu aan deze eis.

De enige eis waar we nog niet aan voldoen is het publiceren van een actueel beleidsplan. We zijn nog bezig met het uitwerken van een meerjarig beleidsplan. Dit combineren we met onze zoektocht naar meerjarige financiële steun.

ScreenReader app

De ScreenReader app is een app die niet gepland stond om ontwikkeld te worden. We hadden al enkele jaren een schermlezer training in de Appt app. Bij de ontwikkeling van Appt.org kwamen we tot het inzicht dat we deze training beter konden onderbrengen in een losse app. Hierdoor konden we ons met de Appt app volledig focus op de kennisbank.

Op 24 mei 2022 lanceerden we de ScreenReader app. Net als alle andere inhoud, hebben we de app ook vertaald naar het Engels. De app is inmiddels ruim 10.000x gedownload!

We hebben de meeste downloads in landen waar relatief veel mensen een visuele beperking hebben, zoals in Pakistan en India. We zijn trots op de positieve impact die de app daar gemaakt heeft.

Appt.nl

We hadden ook niet verwacht om de Appt.nl website door te ontwikkelen. Het idee was namelijk om alle pagina’s te verhuizen naar Appt.org. Gaandeweg kwamen we echter tot het inzicht dat het ook handig was om een losse website te hebben voor de andere projecten van Stichting Appt.

We hebben de Appt.nl website voorzien van een projecten-pagina. Hier staat een overzicht van alle projecten die we uitvoeren vanuit Stichting Appt.

Vooruitblik 2023

Zoals eerder geschreven zitten de eerste vier maanden van 2023 er alweer op. Het is nu drie maanden geleden dat we Appt.org gelanceerd hebben. In 2023 richten we ons voornamelijk op de doorontwikkeling van Appt.org. Niet alleen op technisch vlak, maar ook op sociaal vlak.

Appt.org

Op dit moment hebben we geen externe financiering meer voor Appt.org. We zijn in gesprek met een organisatie die ons mogelijk meerdere jaren financieel kan ondersteunen. Met deze financiering willen we de website voorzien van nieuwe functies en willen we regelmatig nieuwe content toevoegen.

We willen o.a. Jetpack Compose, SwiftUI en .NET MAUI codevoorbeelden laten uitwerken. En nieuwe artikelen en gidsen (laten) schrijven over hoe je een app toegankelijk maakt.

We willen ook graag een actieve internationale community opzetten. Het is ons doel dat andere mensen hun kennis gaan delen. Om dit te bereiken gaan we op zoek naar een community manager.

Op het moment van schrijven heeft ons Slack-kanaal 29 leden. Via Github hebben enkele mensen bijgedragen aan onze repositories.

Handboek toegankelijkheid

Op 23 juni 2021 publiceerden we het Handboek toegankelijkheid. We zijn inmiddels bijna 2 jaar verder, het is tijd voor een vernieuwde versie!

We gaan o.a. de nieuwe succescriteria uit WCAG 2.2 toevoegen en statistieken over toegankelijkheidsfuncties. Daarnaast gaan we het handboek vertalen naar het Engels.

Het handboek krijgt een rol binnen het project Toegankelijkheid in Curriculum van Stichting Accessibility. En het handboek krijgt ook een mooie plek op Appt.org.

Ontoegankelijk app

Voor 2023 hebben we opnieuw steun ontvangen van het Bartiméus Fonds om meldingen van ontoegankelijke apps en website op te volgen. Daarnaast hebben we ook een klein budget voor het doorontwikkelen van de functionaliteit. Op basis van de wensen van gebruikers gaan we hier later dit jaar een keuze voor maken.

ScreenReader app

In de ScreenReader app kun je op dit moment niet de TalkBack gebaren te leren wanneer TalkBack aan staat. Dit komt door technische beperkingen van Android.

Sinds Android 11 zou het echter mogelijk moeten zijn om TalkBack te ‘omzeilen’, waardoor je aanrakingen direct naar de ScreenReader app gaan. Vooralsnog is het ons niet gelukt om dit werkend te krijgen.

In Android 14 gaat er een nieuwe functie komen om dit op een andere manier mogelijk te maken. We gaan proberen of dit wel werkend kunnen krijgen.

ANBI-status

In 2023 willen we ANBI-status krijgen. We voldoen inmiddels aan alle eisen, behalve een openbaar beleidsplan. Nadat we ons (meerjarige) beleidsplan hebben uitgewerkt en gepubliceerd, gaan we ANBI-status aanvragen.

Blijf op de hoogte

Ben jij benieuwd naar de ontwikkelingen van Stichting Appt in 2023? Word lid van ons Slack-kanaal en houd ons in de gaten via LinkedIn.