Stichting Appt heeft als missie “iedereen appt”. Om deze missie te bereiken hebben wij een aantal impactvolle en handige hulpmiddelen ontwikkelt. Stichting Appt helpt mensen met een beperking, maar ook de professionals die apps realiseren. In dit artikel lichten wij deze handige hulpmiddelen toe.
De Appt app
De Appt app is recent uitgebreid met nog meer informatie en functionaliteiten! Naast deze nieuwe functionaliteiten is de training voor de schermlezer natuurlijk ook nog steeds beschikbaar. Nieuwe functionaliteiten zijn het meldpunt, de community, de testaanpak, het handboek en ook onze diensten zijn nu in de app te vinden. Daarnaast zijn er handige icoontjes toegevoegd om de inhoud begrijpelijker te maken.
- Download onze Android app
- Download onze iOS app
Handboek toegankelijkheid
Stichting Appt wil iedereen de mogelijkheid geven om een toegankelijke app te ontwikkelen. In het handboek stellen we onze kennis openbaar beschikbaar. In het handboek kun je lezen wat de beperkingen, de hulpmiddelen, de wetgeving en wat de richtlijnen zijn. Het idee is dat je in 1,5 uur een goed beeld hebt van toegankelijkheid. Met dit handboek ondersteunen wij organisaties met het toegankelijker maken van hun apps. Ons handboek is gratis te downloaden.
Zelftest
Er zijn veel manieren om een een app te testen op toegankelijkheid. Je kunt het zelf doen via onze zelftest, je kunt een externe partij vragen om een toegankelijkheidsonderzoek van de belangrijkste punten of juist een volledige audit laten uitvoeren.
Met de hulpmiddelen tekstvergroting, schermlezer en een meting van contrast kun je al een goed beeld krijgen. Beantwoord met de Apptscan 14 vragen voor een goed beeld. Hiermee krijg je een eerste inschatting van het niveau van jouw app. Ga naar de zelftest pagina voor meer informatie hoe je zelf een app kunt testen.
Appt-EM
De Appt Evaluatie Methodiek biedt ondersteuning bij de evaluatie van mobiele applicaties (apps) conform de Europese richtlijn EN 301 549 V3.2.1 (2021-03). In de Europese richtlijn is een apart hoofdstuk gewijd aan software. Apps vallen onder dit hoofdstuk. Appt-EM is relevant omdat er nog geen passende evaluatie methode is voor apps. Er gelden bijvoorbeeld maar 44 van de 50 WCAG succescriteria.
Meldpunt
Het is belangrijk dat apps voor iedereen toegankelijk zijn. Wil jij graag gebruik maken van een app, maar is deze niet toegankelijk? Maak hier dan een melding van via ons meldpunt! Wij nemen graag contact voor je op met de ontwikkelaars en helpen om de app toegankelijk te maken.
In de Week van de Toegankelijkheid lanceren we onze Ontoegankelijk app. Met deze app kunnen melders makkelijk schermopnames en schermafbeeldingen aan hun meldingen toevoegen.
We helpen je graag verder indien het jouw verantwoordelijkheid is om een app toegankelijk te maken. Denk daarbij aan het geven van een training, uitvoeren van een onderzoek/audit of gewoon even meekijken bij een gemaakt ontwerp. Wij helpen graag!