Voldoen aan de wettelijke verplichtingen voor digitale toegankelijkheid

Het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid geldt sinds 1 juli 2018. Er is besloten dat websites en apps toegankelijk moeten worden voor iedereen. Maar hoe voldoe je precies aan deze wettelijke verplichting?

Overheidsinstanties moeten zorgen dat haar digitale diensten ook gebruikt kunnen worden door mensen met een beperking of chronische ziekte. In het besluit staan specifieke voorschriften voor websites en apps. Het besluit is een uitwerking van de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn.

Je voldoet als overheidsinstantie door een toegankelijkheidsverklaring te publiceren. In de verklaring staat welke maatregelen je als organisatie neemt om de website of app toegankelijk te maken en te houden. Je bent ook verplicht om een planning op te nemen op welke termijn je deze verbeteringen door gaat voeren.

Voor websites moest uiterlijk op 23 september 2020 een toegankelijkheidsverklaring gepubliceerd zijn. Voor apps is de deadline 23 juni 2021.

Stappenplan toegankelijke websites

Zijn de websites van je organisatie op dit moment nog niet toegankelijk? Of weet je niet precies hoe de zaken ervoor staan? Gebruik dan het stappenplan van Logius om concreet aan de slag te gaan met toegankelijkheid. In het stappenplan wordt over websites gesproken, maar je kunt de stappen ook volgen voor apps.

Visuele weergave van het stappenplan. Bekijk de website van Logius voor de tekstuele versie.
Visuele weergave van het stappenplan.

Stappenplan toegankelijke apps

Er zijn grote verschillen tussen apps en websites. Door het woord “website” voor “app” te vervangen in bovenstaand stappenplan ben je er nog niet. Het is goed om expertise in te schakelen, maar je kunt ook veel zelf.

  1. Kennis opbouwen: volg een training over toegankelijkheid zodat je weet voor wie je het doet, wat je moet doen, en hoe je jouw app zelf kunt testen. Door zoveel mogelijk zelf te kunnen doen voorkom je hoge kosten.
  2. Niveau bepalen: gebruik de Appt testaanpak (of doe een quickscan) om het huidige niveau van de app te bepalen. Zelf testen is niet moeilijk en geeft een goed beeld hoe de app er voor staat. Zodra je weet wat het niveau is, kun je starten met het verbeteren van de app.
  3. Verbeterslag maken: geef de ontwikkelaars van de app de opdracht om de toegankelijkheid te verbeteren. Je hoeft niet in één keer alles te verbeteren. Door te beginnen met simpele zaken zoals het toevoegen van labels, het instellen van naam, rol en waarde, volgorde van elementen controleren en het contrast te verhogen maak je direct een groot verschil. Vaak is dit lastig omdat ontwikkelaars weinig kennis van toegankelijkheid hebben. Verwijs ze door naar de Appt kennisbank, waar ze super veel informatie over toegankelijkheid van apps kunnen vinden. Hierdoor kan de ontwikkelaar effectiever aan de slag met toegankelijkheid.
  4. Toegankelijkheidsonderzoek: nadat je zelf de toegankelijkheid hebt verbeterd, raden we aan om een toegankelijkheidsonderzoek uit te laten voeren. Door een externe partij een onderzoek uit te laten voeren, weet je precies hoe je er voor staat. Er zijn diverse aanbieders. Je kunt een quickscan laten uitvoeren of een volledige audit. Deze geven jou en je appbouwer voldoende inzicht om een flinke verbeterslag te maken. Vraag de audit partij wel om relevante oplossingen voor apps. Onze ervaring nu is dat 90% van de fouten worden gevonden in deze quickscan. Een volledige audit is ook mogelijk, zeker als veel basisfouten al opgelost zijn.
  5. Toegankelijkheidsverklaring: bovenstaande stappen vormen de basis van de toegankelijkheidsverklaring die je moet opstellen. Voor het opstellen kun je gebruik maken van de Invulassistent Toegankelijkheidsverklaring van Digitoegankelijkheid. Mocht je nog vragen hebben, veel zijn beantwoord op de veelgestelde vragen pagina.

Webinar over toegankelijke apps (en de wettelijke verplichting voor overheden)

Digitoegankelijk en Gebruiker Centraal organiseren samen een (gratis) webinar over de toegankelijkheid van apps. Hoe voldoe je aan de wettelijke verplichting Toegankelijkheid Mobiele Applicaties die dit jaar van kracht wordt? Stichting appt is een van de sprekers. Aanmelden kan via deze link: https://www.gebruikercentraal.nl/agenda/toegankelijkheid-apps/

We hopen dat je effectief aan de slag gaat met de toegankelijkheid van jouw apps na het lezen van dit artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.