Stagiair Kim test zelf een app

Mijn naam is Kim en ik loop nu enkele maanden stage bij Stichting Appt. Ik heb zelf een app getest met de informatie die ik uit de training, de kennisbank en het handboek heb gehaald. Mijn conclusie is dat je met de kennis die je daaruit verzamelt zelf prima een app kan testen!

Hoe test je zelf een app en wat heb je nodig?

Je kunt 14 punten zonder al te veel ervaring met hulpmiddelen of de richtlijn zelf testen. Met de hulpmiddelen tekst vergroting en schermlezer en met metingen van contrast kun je al een goed beeld krijgen. Beantwoord met de Apptscan 14 vragen en krijg hiermee een eerste inschatting van het niveau van de app. Ga naar de zelftest pagina voor meer informatie hoe je zelf een app kunt testen.

De schermlezer

Een schermlezer leest voor wat er op het scherm te zien is. Door middel van gebaren kun je door apps heen navigeren en handelingen uitvoeren. Op deze manier is het mogelijk om zonder zicht gebruik te maken van apps. 

De ingebouwde schermlezer op Android toestellen heet TalkBack. Ook bij iOS apparaten is er een schermlezer ingebouwd: VoiceOver. Op onze site kun je meer leren over TalkBack: schermlezer voor Android en VoiceOver: schermlezer voor iOS. Ook bevat onze Appt app een training waarmee je zelf snel de gebaren kunt leren.

Contrast

Je kunt eenvoudig jouw app testen op contrast. Zelf gebruiken wij deze contrastchecker. Maar er zijn diverse andere tools beschikbaar die contrast kunnen meten. Door de voor en achtergrond te vergelijken bepaal je of deze voldoende contrast heeft.

Tekstvergroting/groot lettertype

Op de telefoon kun je bij de systeeminstellingen tekstvergroting aanzetten. Het aanzetten werkt op elk toestel anders. Door te zoeken op “tekst” bij instellingen kun je de optie meestal vinden. Door de tekstgrootte op maximaal te zetten kun je zien of jouw app tekst vergroting ondersteunt en of dit problemen veroorzaakt.

  • Android: Instellingen → Scherm → Lettergrootte
  • iOS: Instellingen → Toegankelijkheid → Weergave en tekstgrootte → Grotere tekst

Mijn bevindingen bij het testen

Ik heb een app getest en daarbij heb ik zelf al een aantal fouten/afkeurpunten ontdekt. Tijdens het testen van de app ben ik tegen een aantal problemen aangelopen. Deze deel ik graag met jullie.

Tekstvergroting

Bij de app die ik heb getest heb ik als probleem/afkeurpunt de tekst vergroting gevonden. Via de instellingen van mijn telefoon had ik de tekst vergroot, maar de app vergrootte het niet volledig. De tekst werd groter, maar niet zoals in andere apps. In eerste instantie had ik dit zelf niet gezien, maar na beter te kijken heb ik dit afkeurpunt gevonden. 

Een tip is dus dat je hierbij goed op moet letten met het testen van apps. Je kunt dit doen door tekst op je telefoon te vergroten. Vergroot de tekst niet 200% dan is dit een afkeurpunt.

Zichtbaarheid van tekst bij tekstvergroting

Ook bij dit punt liep ik tegen een probleem/afkeurpunt aan. Ik heb de tekst in de instellingen vergroot tot het hoogst mogelijke maar hierbij merkte ik dat daarna niet meer alle tekst zichtbaar was. Een deel van de letters waren niet meer zichtbaar.

Wanneer de tekst niet helemaal zichtbaar is dan is dit een afkeurpunt. Bekijk alle tekst in de app en vergroot daarna het lettertype. Is vervolgens niet alles zichtbaar dan heb je een afkeurpunt gevonden!

Naam, rol en waarde

Tijdens het zelf testen van de toegankelijkheid van de app kwam ik erachter dat ik niet helemaal begreep wat naam, rol en waarde precies inhield. Nadat ik informatie had opgezocht over Naam, rol en waarde lukte het mij wel om deze punten te onderzoeken. 

Wil je zelf een app testen? Gebruik dan onze zelftest. De richtlijnen met de eisen vind je op onze website.

Wil je ons een onderzoek of audit laten doen laat het ons weten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.