Aanpak hoe maak je een app toegankelijk?

Toegankelijkheid is een belangrijk onderwerp. Ieder mens heeft het recht om mee te doen in de maatschappij. In dit artikel delen we stap voor stap de aanpak om apps toegankelijk te krijgen. Natuurlijk met verwijzingen naar kennisbronnen zodat je veel zelf kunt.

In 4 stappen de toegankelijkheid van jouw app verbeteren

Stap 1 – Kennis opbouwen

Volg een training over toegankelijkheid, zodat je weet voor wie je het doet, wat je moet doen en hoe je je app zelf kunt testen. Als je zoveel mogelijk zelf kunt doen, voorkom je hoge kosten.

Het toegankelijkheidsniveau van een app kun je bepalen door de Appt-testaanpak te gebruiken. Zelf testen is niet moeilijk en geeft snel een redelijk goed beeld van hoe de app ervoor staat. Zodra je weet wat het niveau van je app is, kun je direct starten met het verbeteren van de toegankelijkheid. De testaanpak vind je op pagina 55 van het handboek toegankelijkheid. Ook kun je kijken naar de meest voorkomende fouten in apps of in de kennisbank bekijken.

Stap 2 – Verbeterslag maken

Je hoeft niet in één keer alles te verbeteren. Door te beginnen met simpele zaken, maak je direct een groot verschil. Denk aan het toevoegen van labels bij afbeeldingen, het instellen van naam, rol en waarde, het controleren van de volgorde van elementen en het verhogen van het contrast.

Benieuwd hoe je dit als organisatie of ontwikkelaar moet programmeren? Ga dan naar onze kennisbank. Daar vind je een schat aan informatie over de toegankelijkheid van apps. Hierdoor kun je effectiever aan de slag kunt met de toegankelijkheid van jouw app.

Stap 3 – Toegankelijkheidsonderzoek

Nu je de eerste stappen hebt gezet, is het tijd voor een volledig beeld van de toegankelijkheidsprestaties van je app. Laat hiervoor een toegankelijkheidsonderzoek uitvoeren voor een goed beeld of zelfs een officiële audit als je het in de toegankelijkheidsverklaring wil gebruiken. Zo weet je precies hoe je ervoor staat. Er zijn diverse aanbieders van toegankelijkheidsonderzoeken. Let goed op dat de aanbieder aantoonbaar ervaring heeft met het onderzoeken van apps. De meeste aanbieders hebben veelal ervaring met websites. Het is belangrijk dat het onderzoeksrapport verbetervoorstellen doet die op apps van toepassing zijn. Verder is het handig als het rapport ook schermafbeeldingen bevat. Zonder deze twee is het voor een ontwikkelaar moeilijker om de fouten te reproduceren en op te lossen.

Stap 4 – Toegankelijkheidsverklaring

Op basis van de eerste drie stappen kun je als overheidsinstelling een toegankelijkheidsverklaring opstellen. Gebruik hiervoor de Invulassistent Toegankelijkheidsverklaring van Digitoegankelijkheid. Plaats de toegankelijkheidsverklaring in het register en op de webpagina waarnaar in de app-stores wordt verwezen. Als best-practice kun je de toegankelijkheidsverklaring ook in de app opnemen.

Hulpmiddelen voor het verbeteren van jouw app

Stichting Appt heeft een handboek ontwikkelt dat gratis te downloaden is. Hierin vind je alles over digitale toegankelijkheid. Naast het handboek heeft Stichting Appt ook de Appt app. Download de Appt app gratis en vind daar alle richtlijnen en informatie over digitale toegankelijkheid.

Heb jij vragen of wil je hulp bij het testen? Stichting Appt helpt je graag! Via het contactformulier op de website kun je met ons in contact komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.