VoiceOver: schermlezer voor iOS

De ingebouwde schermlezer voor iOS apparaten heet VoiceOver. Dankzij een schermlezer is het mogelijk om zonder zicht gebruik te maken van apps. Door middel van gebaren kun je door apps heen navigeren en handelingen uitvoeren. VoiceOver is beschikbaar voor iPhone, iPad en Apple Watch.

VoiceOver aanzetten

Je kunt VoiceOver op de volgende manieren inschakelen:

Manier 1: via instellingen

1. Open de Instellingen-app
  2. Tik op Toegankelijkheid
  3. Tik op VoiceOver
  4. Zet de schakelaar aan

Manier 2: via Siri

Activeer VoiceOver via Siri:

1. Activeer Siri (“Hey Siri”)
  2. Zeg: “Zet VoiceOver aan”

Manier 3: via snelkoppeling

1. Open de Instellingen-app
  2. Tik op Toegankelijkheid
  3. Scroll naar de onderkant, tik op Activeringsknop
  4. Tik op VoiceOver
  5. Druk driemaal op de zijknop of thuisknop

VoiceOver uitzetten

Mocht je in de war raken met de gebaren, dan kun je VoiceOver het makkelijkste uitzetten via Siri: “Zet VoiceOver uit”.

Het is natuurlijk ook mogelijk om VoiceOver weer via de Instellingen app uit te zetten. Maar, je zult hier dan wel heen moeten navigeren via de VoiceOver gebaren.

Mocht je een snelkoppeling hebben ingesteld voor VoiceOver, dan kan je het ook via deze manier weer uitzetten.

VoiceOver gebaren

Het is handig om eerst een aantal basis gebaren te leren. Je zult namelijk niet de eerste persoon zijn die VoiceOver aan zet, waarna het vervolgens niet lukt om het weer uit te zetten.

Door te vegen naar rechts ga je naar het volgende element. Veeg naar links om naar het vorige element te gaan. Dubbel tik om een element te activeren. Met deze drie gebaren kom je al een heel eind.

Over het algemeen worden de VoiceOver gebaren als intuïtiever ervaren ten opzichte van de TalkBack gebaren. Bij TalkBack kun je alle gebaren uitvoeren met één of twee vingers. Met VoiceOver wissel je tussen één, twee, drie en soms zelfs vier vingers. Maar je hoeft weinig hoeken te maken waardoor de gebaren minder vaak fout gaan.

Verkennen

Je kunt het scherm verkennen door er met een vinger over heen te slepen. Elk onderdeel dat je aanraakt wordt uitgesproken. Daarnaast zijn er gebaren om het scherm van boven naar beneden, of van links naar rechts te verkennen.

HandelingGebaar
Een onderdeel selecteren en uitsprekenOp het onderdeel tikken of het onderdeel aanraken
Het volgende onderdeel selecterenNaar rechts vegen
Het vorige onderdeel selecterenNaar links vegen
Het eerste onderdeel op het scherm selecterenMet vier vingers boven in het scherm tikken
Het laatste onderdeel in het scherm selecterenMet vier vingers onder in het scherm tikken
Het volledige scherm van bovenaf laten voorlezenMet twee vingers omhoog vegen
Het volledige scherm vanaf het geselecteerde onderdeel laten voorlezenMet twee vingers omlaag vegen
Het voorlezen pauzeren of hervattenMet twee vingers tikken
Extra informatie laten uitspreken, zoals de positie in een lijst en of er tekst is geselecteerdMet drie vingers tikken
Gebaren om te navigeren met VoiceOver

Scrollen

Je kunt in vier richtingen scrollen door drie vingers te gebruiken.

HandelingGebaar
Eén pagina omhoog scrollenMet drie vingers omlaag vegen
Eén pagina omlaag scrollenMet drie vingers omhoog vegen
Eén pagina naar links scrollenMet drie vingers naar rechts vegen
Eén pagina naar rechts scrollenMet drie vingers naar links vegen
Gebaren om te scrollen met VoiceOver

Handelingen

Je kunt handelingen op een onderdeel uitvoeren met speciale VoiceOver-gebaren. Zo kun je bijvoorbeeld snel terug navigeren naar de vorige pagina door met twee vingers te zigzaggen in de vorm van een ‘z’.

HandelingGebaar
Het geselecteerde onderdeel activerenDubbel tikken
Dubbel tikken op het geselecteerde onderdeelDriemaal tikken
Een schuifknop slepenOptie 1: op de schuifknop tikken om deze te selecteren en vervolgens met een vinger omhoog of omlaag vegen.

Optie 2: dubbel tikken en je vinger op de schuifknop houden totdat je drie opgaande tonen hoort, en vervolgens de schuifknop slepen
De actuele handeling starten of stoppen, zoals muziek stoppenDubbel tikken met twee vingers
Een melding sluiten of teruggaan naar het vorige schermMet twee vingers snel zigzaggen in de vorm van een ‘z’
Het label van een onderdeel wijzigen, zodat je het gemakkelijker kunt vindenDubbel tikken met twee vingers en vasthouden
Gebaren om handelingen uit te voeren via VoiceOver

Bediening

Je kunt de bediening voor VoiceOver tijdelijk of definitief aanpassen met gebaren. Het kan bijvoorbeeld handig zijn om een standaardgebaar te gebruiken. Door dit gebaar te activeren kun je een volumeschuifknop met je vinger slepen in plaats van omhoog of omlaag te vegen.

HandelingGebaar
Het geluid van VoiceOver in- of uitschakelenDubbel tikken met drie vingers.

Als zowel VoiceOver als zoomen is ingeschakeld, tik je driemaal met drie vingers.
Het schermgordijn in- of uitschakelenDriemaal tikken met drie vingers.

Als zowel VoiceOver als zoomen is ingeschakeld, tik je viermaal met drie vingers.
Een standaardgebaar gebruikenDubbel tikken en je vinger op het scherm houden totdat je drie opgaande tonen hoort.

Maak vervolgens het standaardgebaar.

Nadat je je vinger hebt opgetild, zijn de VoiceOver-gebaren weer van toepassing.
De onderdeelkiezer openenDriemaal tikken met twee vingers.

Om de onderdeelkiezer weer te sluiten zonder een onderdeel te selecteren, tik je dubbel.
Gebaren om de bediening van VoiceOver aan te passen

Rotor

VoiceOver heeft een speciale rotor waar je instellingen kunt aanpassen. Afhankelijk van de app die je gebruikt zijn in de rotor soms ook app specifieke instellingen beschikbaar.

HandelingGebaar
Een rotorinstelling kiezenMet twee vingers draaien
Naar het vorige onderdeel gaan of verhogen (afhankelijk van de rotorinstelling)Omhoog vegen
Naar het volgende onderdeel gaan of verlagen (afhankelijk van de rotorinstelling)Omlaag vegen
Gebaren om de VoiceOver rotor te bedienen

VoiceOver instellingen

Je kunt VoiceOver precies instellen op de manier die voor jou het beste werkt. De belangrijkste instellingen pas je als volgt aan:

Tik op: ‘Instellingen’, tik op ‘Toegankelijkheid’, tik op ‘VoiceOver’. In dit scherm kun je diverse instellingen aanpassen waaronder de taal, stem en spreeksnelheid.

Daarnaast is het ook mogelijk om vanuit een app bepaalde instellingen aan te passen via de rotor. Draai met twee vingers over scherm scherm alsof je een kiesschijf draait. De eerste instelling zal worden voorgelezen. Blijf met je vingers draaien om naar de volgende instelling te navigeren. Veeg met je vinger omhoog of omlaag om de instelling aan te passen.

VoiceOver leren

Wil je nog meer leren over VoiceOver? Apple heeft diverse handleidingen geschreven: