Toegankelijkheidsprincipes voor apps

Helaas zijn niet alle apps toegankelijk voor alle gebruikers. De vier principes van de toegankelijkheid van apps zijn waarneembaarheid, bedienbaarheid, begrijpelijkheid en robuustheid. In dit artikel lees je meer over deze principes.

Waarneembaarheid

De richtlijnen in deze categorie richten zich op of gebruikers met o.a. visuele- of gehoorbeperkingen de content in de app kunnen consumeren.

• Bied tekst alternatieven voor niet tekstuele content zoals afbeeldingen en video.
  • Bied ondertiteling voor videocontent.
  • Zorg ervoor dat content in verschillende manieren getoond kan worden. Dus dat je tekst kunt vergroten of van lettertype kunt veranderen.
  • Maak het zo makkelijk mogelijk voor gebruikers om jouw app te zien en te horen.

Klik hier om meer te leren over waarneembaarheid

Bedienbaarheid

De richtlijnen in deze categorie richten zich vooral of de gebruikers in staat zijn de app te gebruiken. Kunnen alle gebruikers alle functionaliteiten gebruiken?

• Zorg dat alle functionaliteiten met stem of schakelbediening mogelijk zijn.
  • Bied gebruikers voldoende tijd om de content te lezen en te gebruiken.
  • Gebruik geen speciale effecten die beroertes kunnen veroorzaken.
  • Ondersteun gebruikers om de juiste plek in de app te bereiken.

Klik hier om meer te leren over bedienbaarheid

Begrijpelijkheid

De richtlijnen in deze categorie richten zich vooral op het feit of de app te begrijpen is voor de gebruiker. Is de informatie voor de gebruiker te snappen?

• Maak de tekst begrijpelijk en leesbaar.
  • Zorg dat de app werkt op een voorspelbare eenvoudige manier.
  • Help gebruikers om fouten te voorkomen. Corrigeer eventuele fouten.

Klik hier om meer te leren over begrijpelijkheid

Robuustheid

De richtlijnen in deze categorie richten zich vooral op het feit of de app is ontwikkeld volgens de standaarden en dat het werk op alle toepasbare technologieen.

• Zorg dat de app werkt op alle versies van de besturingsystemen en op alle mobile apparaten zoals tablets & telefoon.
  • Zorg dat alle functionaliteiten op alle besturingsystemen werken.
  • Zorg dat alle plug-ins op een toegankelijke manier beschikbaar zijn
  • Zorg dat de applicatie de optie heeft om alternatieve inputs zoals keyboard or voice commands te gebruiken.

Klik hier om meer te leren over robuustheid