Succescriterium 1.2.1 Louter-geluid en louter-videobeeld

Indien er alleen geluid of alleen videobeeld is, moet er een uitgeschreven tekst worden aangeboden.

• Bij alleen geluid moet een uitgeschreven tekst aangeboden worden.
  • Bij alleen video moet een uitgeschreven tekst of geluidsspoor aangeboden worden. Het geluidsspoor moet alle visuele informatie beschrijven.

Het doel van dit succescriterium is om de inhoud ook begrijpelijk te maken voor gebruikers die moeite hebben met horen en/of zien.

Uitgeschreven tekst toevoegen

Android

Er zijn veel manieren om uitgeschreven tekst toe te voegen. Het handigste is om de tekst direct onder de video te plaatsen. Zorg er voor dat de tekst goed scrollbaar is, bijvoorbeeld met een ScrollView. Je kan er ook voor kiezen om via een knop naar de uitgeschreven tekst te verwijzen.

Voorbeeld van scrollbare tekst:

<ScrollView
    android:layout_width="match_parent"
    android:layout_height="match_parent">
    <TextView
        android:layout_width="match_parent"
        android:layout_height="wrap_content"
        android:text="@string/video_transcript" />
</ScrollView>

iOS

Voor iOS is het ook het handigste om tekst direct onder de video te plaatsen. Zorg er voor dat de tekst goed scrollbaar is, bijvoorbeeld met een UIScrollView. Je kan ook via een knop naar de uitgeschreven tekst verwijzen.

Voorbeeld van scrollbare tekst:

ScrollView {
    Text("Video description")
        .fixedSize(horizontal: false, vertical: true)