Succescriterium 3.3.3 – Oplossingen voorstellen

Zorg dat er oplossingen worden voorgesteld om verkeerd ingevulde gegevens te verbeteren. Gebruikers maken regelmatig fouten bij het invullen van gegevens. Help gebruikers bij het oplossen van deze fouten door een oplossing aan te bieden. Bij het verkeerd invullen van een datum kun je aangeven in welke volgorde de dag, maand en jaar worden verwacht.

Impact

• Mensen met cognitieve, taal en leerbeperkingen worden geholpen taak goed af te ronden door het voorstellen van oplossingen.
  • Voor iedereen wordt het gebruiksvriendelijker.

Controleren

Worden er oplossingen voorgesteld wanneer je foutieve gegevens hebt ingevoerd?

Dit kan getest worden zonder hulpmiddelen.

Oplossing

Op Android kun je gebruik maken van TextInputLayout om oplossingen te bieden. Gebruik de setError methode om oplossingen voor fouten aan te geven. Vergeet niet om setErrorEnabled eerst op true te zetten.

input.setErrorEnabled(true)
input.setError("Invalid date, must be in the form DD/MM/YYYY")

Op iOS is er geen native manier om oplossingen voor te stellen. Wij raden aan om een UILabel te gebruiken. Er zijn ook third party libraries beschikbaar voor het bieden van oplossingen. Helaas is er vaak niet aan toegankelijkheid gedacht. We raden daarom aan om de interface zelf te bouwen.

errorLabel.isHidden = false
errorLabel.text = "Invalid date, must be in the form DD/MM/YYYY"