Succescriterium 3.3.1 – Fouten aangeven

Zorg dat wordt aangegeven wanneer gegevens verkeerd worden ingevuld. Het invullen van gegevens gaat niet altijd goed. Geef duidelijk aan waar het invullen fout is gegaan en waarom de invoer fout is. Het is belangrijk dat dit ook duidelijk is voor gebruikers van hulpmiddelen. Geef fouten daarom ook via tekst aan zodat ze door iedereen kunnen worden waargenomen.

Impact

• Mensen met cognitieve, taal en leerbeperkingen worden geholpen de taak goed af te ronden doordat fouten worden aangegeven.
  • Voor iedereen wordt het gebruiksvriendelijker.

Controleren

Is het bij het foutief invullen van gegevens duidelijk waar je de fout hebt gemaakt?

Dit kan getest worden zonder hulpmiddelen.

Oplossing

Op Android kun je gebruik maken van TextInputLayout om fouten aan te geven. Gebruik de setError methode om fouten aan te geven. Vergeet niet om setErrorEnabled eerst op true te zetten.

input.setErrorEnabled(true)
input.setError("You are required to fill in your e-mail address")

Op iOS is er geen native manier om fouten aan te geven. Wij raden aan om een UILabel te gebruiken. Er zijn ook third party libraries beschikbaar voor het tonen van foutmeldingen. Helaas is er vaak niet aan toegankelijkheid gedacht. We raden daarom aan om de interface zelf te bouwen.

errorLabel.isHidden = false
errorLabel.text = "You are required to fill in your e-mail address"