Succescriterium 3.2.4 – Dezelfde functies

Zorg dat icoontjes op elk scherm dezelfde functie hebben. Stel dat je een zoekglas icoontje gebruikt om te zoeken. Gebruik het zoekglas icoontje dan op een andere plek in de app niet om inhoud te vergroten. Zorg dat de functie van het zoekglas icoontje op elk scherm dezelfde functie heeft. Voor gebruikers is het hierdoor duidelijk welke functie ze kunnen verwachten.

Impact

• Mensen met leerproblemen kunnen eenvoudiger de app gebruiken als icoontjes op dezelfde manieren gebruikt worden.
  • Mensen die app visueel gebruiken, kunnen vertrouwen dat icoontjes niet op meerdere manieren gebruikt worden.

Controleren

Worden icoontjes overal op dezelfde manier gebruikt?

Dit kan visueel getest worden of met de schermlezer.

Volgens hoofdstuk 11 van de Europese standaard EN 301 549 is dit succescriteria niet van toepassing op apps. Lees meer over welke succescriteria niet gelden.

Oplossing

Voor Android biedt Android Studio de mogelijkheid om te zien waar een icoontjes gebruikt wordt. Ga naar je drawable map, klik met de rechtermuisknop en selecteer de optie “Find Usages”. Je kunt ook de snelkoppeling Option + F7 gebruiken op Mac, of Alt + F7 op Windows. Controleer vervolgens of de functie op elke scherm hetzelfde is. Vergeet niet om ook de contentDescription te controleren.

Voor iOS kun je in een Xcode project zoeken naar referenties naar een icoontje. Selecteer de functie “Show the Find navigator” linksboven, en zoek bijvoorbeeld op “icon_search”. Je kunt ook de snelkoppeling Cmd + Shift + F gebruiken op Mac, of Ctrl + Shift + F op Windows. Controleer vervolgens of de functie op elke scherm hetzelfde is. Vergeet niet om ook het accessibilityLabel te controleren.