Succescriterium 3.2.3 – Dezelfde navigatie

Zorg dat de navigatie op elk scherm op dezelfde plek zit. Plaats de terugknop op elk scherm in de linkerbovenhoek. Plaats de deelknop altijd op dezelfde plek in de navigatiebalk, bijvoorbeeld helemaal rechts. Dezelfde navigatie is vooral handig voor gebruikers van hulpmiddelen.

Impact

Mensen met cognitieve, intellectuele of visuele beperkingen kunnen eenvoudiger gebruik maken van de app als terugkerende blokken op dezelfde manier zijn opgebouwd.

Controleren

Is de manier van navigeren op elk scherm hetzelfde?

Dit kan getest worden met de schermlezer of toetsenbord.

Volgens hoofdstuk 11 van de Europese standaard EN 301 549 is dit succescriteria niet van toepassing op apps. Lees meer over welke succescriteria niet gelden.

Oplossing

Voor Android biedt Android Studio de mogelijkheid om te zien waar een icoontjes gebruikt wordt. Ga naar je menu map. Controleer of in elk menu file dezelfde volgorde aan wordt gehouden voor acties die op meerdere schermen worden gebruikt.

Voor iOS kun je met Xcode het makkelijkste in je Storyboard ontdekken of dezelfde navigatie gebruikt is. Open je Storyboard en controleer of in elk scherm dezelfde volgorde aan wordt gehouden voor acties die op meerdere schermen voorkomen.