Succescriterium 2.5.4 – Actie door beweging

Zorg dat er een alternatief is voor acties door beweging en maak het mogelijk om ze uit te schakelen. Voor gebruikers met beperkte handfunctie is schudden vaak niet mogelijk. Bij gebruikers met spasmen kunnen de acties juist ongewenst worden geactiveerd. Maak het mogelijk om acties door beweging uit te zetten. Bied bijvoorbeeld een knop als alternatief aan.

Impact

• Voor gebruikers met (tijdelijk) beperkte handfunctie is schudden vaak niet mogelijk. Zorg ervoor dat deze functies ook op een andere manier geactiveerd kunnen worden.
  • Bij het zitten in een rolstoel of bij spasmes kunnen onbedoeld functies worden geactiveerd.

Controleren

Is er een alternatieve manier beschikbaar voor functies die door schudden geactiveerd worden?

Dit kan getest worden zonder hulpmiddelen.

Oplossing

Op Android wordt vaak gebruik gemaakt van de SensorManager in combinatie met een SensorEventListener om beweging te detecteren. Een event via de sensoren mag niet enige manier zijn om acties te activeren. Voeg bijvoorbeeld een knop toe om dezelfde actie uit te voeren.

Op iOS is het gangbaar om gebruik te maken van de motionEnded methode om beweging te detecteren. Een event via deze methode mag niet de enige manier zijn om acties uit te voeren. Voeg bijvoorbeeld een knop toe om dezelfde actie uit te voeren.