Succescriterium 2.5.3 – Dezelfde naamgeving

Zorg dat de technische naam van elementen hetzelfde is al de getoonde naam. Een knop met de tekst ‘Log in’ moet met stembediening via deze naam kunnen worden geactiveerd. Dit is niet mogelijk indien de technische naam anders ingesteld is. Voor slechtziende mensen die een schermlezer gebruiken is het ook verwarrend als ze een andere naam horen dan ze op het scherm zien.

Impact

• Bij gebruik stembediening wordt de getoonde naam gebruikt om de knop te activeren. Dit werkt alleen als de technische naam overeen komt.
  • Voor visueel beperkte kan bij gebruik van de schermlezer overeenkomende labels het gebruiksgemak verbeteren.

Controleren

Is voor hulpmiddelen voor alle elementen de technische naam gelijk aan de getoonde naam?

Dit kan getest worden met de schermlezer.

Oplossing

Op Android kun je controleren of de contentDescription eigenschap gelijk is aan de naam die getoond wordt. Dit kan je in de code doen, of je kunt VoiceAccess inschakelen. Elementen moeten geactiveerd kunnen worden met de naam die zichtbaar is.

Op iOS kun je controleren of de accessibilityLabel eigenschap gelijk is aan de naam die zichtbaar is. Dit kan je in de code doen, of je kunt Voice Control inschakelen. Elementen moeten geactiveerd kunnen worden met de naam die zichtbaar is.