Succescriterium 2.4.1 – Inhoud overslaan

Zorg dat inhoud die op meerdere schermen getoond wordt kan worden overgeslagen. Dit is vooral belangrijk voor gebruikers van hulpmiddelen. Met hulpmiddelen navigeer je meestal per element door het scherm. Als je op elk scherm door herhaalde elementen moet navigeren dan kost dit veel tijd.

Impact

Een gebruiker met toetsenbord moet eerst een menustructuur van meerdere pagina’s door voordat hij een nieuwsartikel kan lezen. Dit kost hem iedere keer veel tijd.

Controleren

Is het voor hulpmiddelen mogelijk om inhoud die herhaald wordt over te slaan?

Dit kan getest worden met de schermlezer of toetsenbord.

Volgens hoofdstuk 11 van de Europese standaard EN 301 549 is dit succescriteria niet van toepassing op apps. Lees meer over welke succescriteria niet gelden.

Oplossing

Op Android kun je de volgende inhoud overslaan via het lokale contextmenu van TalkBack:

• Alinea’s
  • Bedieningselementen
  • Koppen
  • Links
  • Regels
  • Tekens
  • Woorden

Gebruikers kunnen sneller navigeren als je deze elementen met de juiste markup opmaakt. Vooral navigeren via Koppen en via Links wordt veel gebruikt.

Op iOS kun je de volgende inhoud overslaan via de rotor van VoiceOver:

• Containers
  • Formulierregelaars
  • Kopregels
  • Links
  • Regels
  • Tekens
  • Woorden

Gebruikers kunnen sneller navigeren als je deze elementen met de juiste markup opmaakt. Vooral navigeren via Kopregels en Links wordt veel gebruikt.