Succescriterium 1.2.1 – Transcript

Zorg dat er een transcript beschikbaar is als informatie alleen wordt overgebracht via geluid of beeld. Bij podcasts wordt de informatie alleen via geluid overgebracht. Mensen die doof zijn kunnen niet horen wat er gezegd wordt. Bij animatiefilmpjes wordt de informatie vaak alleen via beeld overgebracht. Mensen die blind zijn kunnen de beelden niet zien. Door een transcript beschikbaar te stellen kan de informatie worden (voor)gelezen.

Impact

• Een uitgeschreven versie kan iedereen helpen om te begrijpen wat er te zien of horen is.
  • Mensen die doof of slechthorend zijn kunnen lezen wat er in geluidsfragmenten gezegd wordt.
  • Mensen die blind zijn kunnen laten voorlezen wat er op videobeelden te zien is.
  • Mensen die doofblind zijn kunnen de uitgeschreven versie in braille lezen.

Controleren

Is er uitgeschreven tekst beschikbaar voor geluid en videobeeld?”

Dit kan visueel getest worden, er zijn geen hulpmiddelen nodig.

Oplossing

Op Android kun je een TextView gebruiken om uitgeschreven tekst te tonen. Vergeet niet om deze in een ScrollView te plaatsen, zodat de tekst scrollbaar is. Je kan er ook voor kiezen om via een knop naar de uitgeschreven tekst te verwijzen.

<ScrollView
    android:layout_width="match_parent"
    android:layout_height="match_parent">

<TextView
        android:layout_width="match_parent"
        android:layout_height="wrap_content"
        android:text="@string/video_transcript" />
</ScrollView>

Op iOS kun je gebruik maken van een UITextView, want dan is de tekst meteen scrollbaar. Je kan er ook voor kiezen om een UILabel in een UIScrollView te plaatsen. Of je kunt via een knop naar de uitgeschreven tekst verwijzen.

// Option 1
let transcript = UITextView()
transcript.text = "Video transcript"

// Option 2
let transcript = UILabel()
transcript.text = "Video transcript"

let view = UIView()
view.addSubview(transcript)

let scrollView = UIScrollView()
scrollView.addSubview(view)