Toetsenbordbediening voor iOS

Het is mogelijk om je iOS toestel te bedienen met een extern toetsenbord. Door toetsen in te drukken op het toetsenbord kun je navigeren en acties uitvoeren. Toetsenbordbediening is beschikbaar op iPhone, iPad en iPod.

iPad met aangesloten toetsenbord

Toetsenbord aansluiten

Het aansluiten van een toetsenbord is de eerste stap om te beginnen met toetsenbordbediening.

Voor iOS raden wij aan om een Mac toetsenbord aan te sluiten. Je kunt echter ook een Windows toetsenbord aansluiten. In onderstaande tabel kun je zien hoe de toetsen zich tot elkaar verhouden.

MacWindows
CommandWindows
ControlCtrl
OptionAlt
Verschil tussen toetsen op Mac en Windows.

Je kunt het toetsenbord op twee manieren aansluiten: via Bluetooth of via de oplaadpoort.

Manier 1: via Bluetooth

1. Open de Instellingen-app
  2. Tik op Bluetooth
  3. Zet de Bluetooth-schakelaar aan
  4. Zet je Bluetooth-toetsenbord aan
  5. Wacht tot het toetsenbord onder Andere apparaten verschijnt
  6. Selecteer het toetsenbord om mee te verbinden

Als het goed is staat je toetsenbord nu onder het kopje Mijn apparaten.

Manier 2: via oplaadpoort

Het toetsenbord sluit je aan door de kabel in de oplaadpoort te stoppen. De aansluiting van het toetsenbord moet hetzelfde zijn als de oplaadpoort van je toestel. Meestal is dit niet het geval, je moet dan een verloopstukje aanschaffen.

Controleer eerst welke oplaadpoort je toestel heeft. Nieuwe toestellen hebben een USB-C poort, oudere toestellen hebben een Lightning poort. Ze hebben allebei dezelfde vorm. De Lightning poort is iets breder en iets smaller dan de USB-C poort.

USB-C poort: ovalen ingang
USB-C poort
Lightning poort: ovalen ingang
Lightning poort

Controleer vervolgens de aansluiting van het toetsenbord. Het meest voorkomend is een normale USB aansluiting, je hebt dan een adapter nodig. Er zijn ook toetsenborden speciaal voor iOS met USB-C of Lightning aansluiting.

Zwarte USB-C kabel met ovalen aansluiting.
USB-C kabel
Zwarte Micro-USB kabel met vierhoekige aansluiting.
Micro-USB kabel
Zwarte USB-kabel met rechthoekige aansluiting.
USB-kabel
Witte Lightning kabel met vierkante aansluiting.
Lightning kabel

Uitgebreide toetsenbordfuncties inschakelen

Als het goed is heb je je toetsenbord inmiddels verbonden met je toestel. Om je volledige toestel te bedienen met het toetsenbord moeten de uitgebreide toetsenbordfuncties aan worden gezet. Dat doe je zo:

1. Open de Instellingen-app
  2. Scroll naar onder, tik op Toegankelijkheid
  3. Scroll naar onder, tik op Toetsenborden
  4. Tik op Uitgebreide toetsenbordfuncties
  5. Zet de schakelaar voor Uitgebreide toetsenbordfuncties aan
  6. Selecteer het toetsenbord om mee te verbinden

Je kunt nu alle beschikbare toetsencombinaties gebruiken om je toestel te bedienen.

Bediening via toetsenbord

Nu je het toetsenbord hebt aangesloten vraag je je vast af hoe je nu je toestel kunt bedienen. Het belangrijkste om te weten zijn:

• Tab: navigeren naar volgende element
  • Pijltjestoetsen: navigeren door lijsten
  • Spatie: geselecteerde element activeren

Een app zou volledig te bedienen moeten zijn met deze drie toetsen. Helaas houden de meeste apps geen rekening met toetsenbordbediening. Het zal vaak voorkomen dat je apps niet volledig kunt bedienen met het toetsenbord. Je kunt dan een melding maken via ons meldpunt.

In onderstaande tabellen vind je toetsencombinaties die beschikbaar zijn.

Overzicht

Houd de Command toets lang ingedrukt om een overzicht van de beschikbare sneltoetsen te tonen. Op Windows toetsenborden moet je hier de Windows toets voor indrukken. Let op: op het moment van schrijven werkt dit alleen op iPad.

Er wordt een overzicht getoond van sneltoetsen waar je tekst mee kunt bewerken.
Overzicht van sneltoetsen bij de Notities app

Navigeren

ActieMacWindows
Naar vorenTabTab
Naar achterenTab + ShiftTab + Shift
OmhoogPijltje omhoogPijltje omhoog
OmlaagPijltje omlaagPijltje omlaag
Naar linksPijltje naar linksPijltje naar links
Naar rechtsPijltje naar rechtsPijltje naar rechts
ActiverenSpatiebalkSpatiebalk
SluitenEscEsc
Ga naar beginTab + Pijltje naar linksTab + Pijltje naar links
Ga naar eindeTab + Pijltje naar rechtsTab + Pijltje naar rechts
Ga naar volgend onderdeelControl + TabCtrl + Tab
Ga naar vorig onderdeelControl + Shift + TabCtrl + Shift + Tab
Overzicht van toetsen om mee te navigeren.

Snelkoppelingen

ActieMacWindows
Overzicht van snelkoppelingenCommand ingedrukt houdenWindows ingedrukt houden
Wisselen tussen appsCommand + TabWindows + Tab
Zoeken via SpotlightCommand + SpatiebalkWindows + Spatiebalk
Ga naar beginschermCommand + HWindows + H
Schermafbeelding makenCommand + Shift + 3Windows + Shift + 3
Schermafbeelding maken en bewerkenCommand + Shift + 4Windows + Shift + 4
Dock verbergenCommand + Option + DWindows + Alt + D
Overzicht van snelkoppelingen om acties uit te voeren.

Handelingen

ActieMacWindows
AppkiezerTab + ATab + A
TerugTab + BTab + B
BedieningspaneelTab + CTab + C
ZoekTab + FTab + F
ToetsenbordgebarenTab + GTab + G
Vergrendel schermTab + LTab + L
MenuTab + MTab + M
BerichtencentrumTab + NTab + N
Apple PayTab + PTab + P
Roteer apparatTab + RTab + R
SiriTab + STab + S
ActiveringsknopTab + XTab + X
HandelingenTab + ZTab + Z
Overzicht van sneltoetsen om handelingen uit te voeren.

Gebaren

Druk de toetsen Tab + G in om gebaren via het toetsenbord in- of uit te schakelen.

Houd Shift ingedrukt voor tikken en vegen met twee vingers.

ActieMacWindows
TikSpatieSpatie
Veeg omhoogPijltje omhoogPijltje omhoog
Veeg omlaagPijltje omlaagPijltje omlaag
Veeg naar linksPijltje naar linksPijltje naar links
Veeg naar rechtsPijltje naar rechtsPijltje naar rechts
Zoom inCommand + Pijltje omhoogWindows + Pijltje omhoog
Zoom uitCommand + Pijltje omlaagWindows + Pijltje omlaag
Roteer naar linksCommand + Pijltje naar linksWindows + Pijltje naar links
Roteer naar rechtsCommand + Pijltje naar rechtsWindows + Pijltje naar rechts
3D TouchCommand + SpatieWindows + Spatie
Overzicht van gebaren die je via het toetsenbord kunt uitvoeren.

Tekst bewerken

ActieMacWindows
Alles selecterenCommand + AWindows + A
KopiërenCommand + CWindows + C
PlakkenCommand + VWindows + V
KnippenCommand + XWindows + X
Ongedaan makenCommand + ZWindows + Z
Opnieuw doenCommand + Shift + ZWindows + Shift + Z
Cursor verplaatsenOption + PijltjestoetsenAlt + Pijltjestoetsen
Vorige woord selecterenOption + Shift + Pijltje naar linksAlt + Shift + Pijltje naar links
Volgende woord selecterenOption + Shift + Pijltje naar rechtsAlt + Shift + Pijltje naar rechts
Overzicht van sneltoetsen om tekst mee te bewerken.

Systeem

ActieMacWindows
HerstartControl + Option + Shift + Command + RCtrl + Alt + Shift + Windows + R
SOSControl + Option + Shift + Command + SCtrl + Alt + Shift + Windows + S
AnalyseControl + Option + Shift + Command + .Ctrl + Alt + Shift + Windows + .
DoorgiftemodusControl + Option + Command + PCtrl + Alt + Windows + P
Overzicht van sneltoetsen om het systeem mee te bedienen.

Toetsencombinatie aanpassen

Het is mogelijk om toetsencombinaties aan te passen. Dat doe je zo:

1. Open de Instellingen-app
  2. Scroll naar onder, tik op Toegankelijkheid
  3. Scroll naar onder, tik op Toetsenborden
  4. Tik op Uitgebreide toetsenbordfuncties
  5. Tik op Commando’s
  6. Tik op een commando om de toetsencombinatie aan te passen
Overzicht van toetsencombinaties die je kunt aanpassen
Je kunt toetsenbordcombinaties aanpassen