VoiceOver: schermlezer voor iOS

De ingebouwde schermlezer voor iOS apparaten heet VoiceOver. Dankzij een schermlezer is het mogelijk om zonder zicht gebruik te maken van apps. Door middel van gebaren kun je door apps heen navigeren en handelingen uitvoeren. VoiceOver is beschikbaar voor iPhone, iPad en Apple Watch.

Het zal vaak voorkomen dat je apps niet volledig kunt bedienen met VoiceOver. Je kunt dan een melding maken via ons meldpunt.

VoiceOver aanzetten

Je kunt VoiceOver op de volgende manieren inschakelen:

Manier 1: via instellingen

1. Open de Instellingen-app
  2. Tik op Toegankelijkheid
  3. Tik op VoiceOver
  4. Zet de schakelaar aan

Manier 2: via Siri

Activeer VoiceOver via Siri:

1. Activeer Siri (“Hey Siri”)
  2. Zeg: “Zet VoiceOver aan”

Manier 3: via snelkoppeling

1. Open de Instellingen-app
  2. Tik op Toegankelijkheid
  3. Scroll naar de onderkant, tik op Activeringsknop
  4. Tik op VoiceOver
  5. Druk driemaal op de zijknop of thuisknop

VoiceOver uitzetten

Mocht je in de war raken met de gebaren, dan kun je VoiceOver het makkelijkste uitzetten via Siri: “Hey Siri, zet VoiceOver uit”.

Het is natuurlijk ook mogelijk om VoiceOver weer via de Instellingen app uit te zetten. Maar, je zult hier dan wel heen moeten navigeren via de VoiceOver gebaren.

Mocht je een snelkoppeling hebben ingesteld voor VoiceOver, dan kan je het ook via deze manier weer uitzetten.

VoiceOver gebaren

Het is handig om eerst een aantal basis gebaren te leren. Je zult namelijk niet de eerste persoon zijn die VoiceOver aan zet, waarna het vervolgens niet lukt om het weer uit te zetten.

Door te vegen naar rechts ga je naar het volgende element. Veeg naar links om naar het vorige element te gaan. Dubbel tik om een element te activeren. Met deze drie gebaren kom je al een heel eind.

Over het algemeen worden de VoiceOver gebaren als intuïtiever ervaren ten opzichte van de TalkBack gebaren. Bij TalkBack kun je alle gebaren uitvoeren met één of twee vingers. Met VoiceOver wissel je tussen één, twee, drie en soms zelfs vier vingers. Maar je hoeft weinig hoeken te maken waardoor de gebaren minder vaak fout gaan.

De belangrijkste gebaren om te leren zijn:

• Raak het scherm met 1 vinger aan om te verkennen
  • Veeg met 1 vinger naar rechts om naar het volgende element te gaan
  • Veeg met 1 vinger naar links om naar het vorige element te gaan
  • Tik met 1 vinger 2 keer op het scherm om een onderdeel te activeren
  • Veeg met 3 vingers naar links, rechts, omhoog of omlaag om in die richting te scrollen

Vegen met 1 vinger

HandelingUitlegGebaar
Een onderdeel selecteren en uitsprekenVeeg met 1 vinger over het scherm
Naar het volgende onderdeel navigerenVeeg met 1 vinger naar rechts
Naar het vorige onderdeel navigerenVeeg met 1 vinger naar links

Instelling omhoog aanpassen
Veeg met 1 vinger omhoog
Instelling omlaag aanpassenVeeg met 1 vinger omlaag
Gebaren om VoiceOver te bedienen door met 1 vinger te vegen

Vegen met 2 vingers

HandelingUitlegGebaar
Het volledige scherm laten voorlezenVeeg met 2 vingers omhoog
Het scherm laten voorlezen vanaf het huidige onderdeelVeeg met 2 vingers omlaag
Gebaren om VoiceOver te bedienen door met 2 vingers te vegen

Vegen met 3 vingers

Je kunt handelingen op een onderdeel uitvoeren met speciale VoiceOver-gebaren. Zo kun je bijvoorbeeld snel terug navigeren naar de vorige pagina door met twee vingers te zigzaggen in de vorm van een ‘z’.

HandelingUitlegGebaar
Omhoog scrollenVeeg met 3 vingers omhoog
Omlaag scrollenVeeg met 3 vingers omlaag
Naar rechts scrollenVeeg met 3 vingers naar rechts
Naar links scrollenVeeg met 3 vingers naar links
Gebaren om VoiceOver te bedienen door met 3 vingers te vegen

Tikken met 1 vinger

Je kunt de bediening voor VoiceOver tijdelijk of definitief aanpassen met gebaren. Het kan bijvoorbeeld handig zijn om een standaardgebaar te gebruiken. Door dit gebaar te activeren kun je een volumeschuifknop met je vinger slepen in plaats van omhoog of omlaag te vegen.

HandelingUitlegGebaar
Het geselecteerde onderdeel activerenTik met 1 vinger 2 keer op het scherm
Het geselecteerde onderdeel lang indrukkenTik met 1 vinger 2 keer op het scherm en houd vast
Dubbeltikken op het geselecteerde onderdeelTik met 1 vinger 3 keer op het scherm
Gebaren om VoiceOver te bedienen door met 1 vinger te tikken

Tikken met 2 vingers

HandelingUitlegGebaar
Het voorlezen pauzeren of hervattenTik met 2 vingers 1 keer op het scherm
De actuele handeling starten of stoppenTik met 2 vingers 2 keer op het scherm
Het label van een onderdeel wijzigen
Tik met 2 vingers 2 keer op het scherm en houd vast
De onderdeelkiezer openenTik met 2 vingers 3 keer op het scherm
Gebaren om VoiceOver te bedienen door met 2 vingers te tikken

Tikken met 3 vingers

HandelingUitlegGebaar
Extra informatie laten uitsprekenTik met 3 vingers 1 keer op het scherm
Het geluid van VoiceOver in- of uitschakelenTik met 3 vingers 2 keer op het scherm.

Als zowel VoiceOver als zoomen is ingeschakeld, tik je driemaal met drie vingers.
Het schermgordijn in- of uitschakelenTik met 3 vingers 3 keer op het scherm.

Als zowel VoiceOver als zoomen is ingeschakeld, tik je viermaal met drie vingers.
Gebaren om VoiceOver te bedienen door met 3 vingers te tikken

Tikken met 4 vingers

HandelingUitlegGebaar
Naar het eerste onderdeel gaanTik met 4 vingers bovenaan het scherm
Naar het laatste onderdeel gaanTik met 4 vingers onderaan het scherm
Gebaren om VoiceOver te bedienen door met 4 vingers te tikken

Snelkoppelingen

HandelingUitlegGebaar
Een rotorinstelling kiezenMaak met 2 vingers een draaiende beweging
Een melding sluiten of teruggaan naar het vorige schermMaak met 2 vingers een zigzaggende beweging in de vorm van de letter Z
Directe aanraking makenTik met 1 vinger 2 keer op het scherm en houd vast totdat je drie opgaande tonen hoort. Beweeg je vinger daarna over het scherm.
Gebaren om VoiceOver snelkoppelingen mee te activeren

VoiceOver instellingen

Je kunt VoiceOver precies instellen op de manier die voor jou het beste werkt. De belangrijkste instellingen pas je als volgt aan:

Tik op: ‘Instellingen’, tik op ‘Toegankelijkheid’, tik op ‘VoiceOver’. In dit scherm kun je diverse instellingen aanpassen waaronder de taal, stem en spreeksnelheid.

Daarnaast is het ook mogelijk om vanuit een app bepaalde instellingen aan te passen via de rotor. Draai met twee vingers over scherm scherm alsof je een kiesschijf draait. De eerste instelling zal worden voorgelezen. Blijf met je vingers draaien om naar de volgende instelling te navigeren. Veeg met je vinger omhoog of omlaag om de instelling aan te passen.

VoiceOver leren

Wil je nog meer leren over VoiceOver? Apple heeft diverse handleidingen geschreven: