TalkBack: schermlezer voor Android

De ingebouwde schermlezer voor Android apparaten heet TalkBack. Dankzij een schermlezer is het mogelijk om zonder zicht gebruik te maken van apps. Door middel van gebaren kun je door apps heen navigeren en handelingen uitvoeren. TalkBack is beschikbaar op Android telefoons, tablet en horloges.

Het zal vaak voorkomen dat je apps niet volledig kunt bedienen met TalkBack. Je kunt dan een melding maken via ons meldpunt.

TalkBack aanzetten

Je kunt TalkBack op de volgende manieren inschakelen:

Manier 1: via instellingen

1. Open de Instellingen-app
  2. Scroll naar onderen, tik op Toegankelijkheid
  3. Tik op TalkBack
  4. Zet de schakelaar aan

Manier 2: via snelkoppeling

1. Open de Instellingen-app
  2. Scroll naar onderen, tik op Toegankelijkheid
  3. Tik op Sneltoets via volumeknop
  4. Zet de schakelaar aan
  5. Tik op Service van sneltoets
  6. Tik op TalkBack
  7. Tik op Toestaan in het dialoogvenster
  8. Houd beide volumeknoppen drie seconden ingedrukt

Let op: dit werkt alleen op toestellen met Android versie 8 of hoger.

TalkBack uitzetten

Mocht je in de war raken met de gebaren, dan kun je TalkBack het makkelijkste uitzetten via de tweede manier: houd beide volumeknoppen drie seconden ingedrukt.

Mocht je gebruik maken van een ouder toestel, dan is je enige optie om via gebaren terug te navigeren naar de TalkBack instellingen.

TalkBack gebaren

Bij versie 9.1 van TalkBack is er veel veranderd aan de gebaren. In voorgaande versies van TalkBack waren er alleen gebaren die je met één vinger kon maken. In de nieuwe versie zijn er gebaren toegevoegd waar je meerdere vingers voor nodig hebt.

Over het algemeen werden de gebaren van TalkBack als lastiger ervaren ten opzichte van VoiceOver. Het maken van de juiste hoeken is lastig en gaat daardoor wel eens fout. TalkBack versie 9.1 brengt hier verandering in. Er zijn gebaren met meerdere vingers toegevoegd als alternatief voor de gebaren met hoeken.

De belangrijkste gebaren om te leren zijn:

• Raak het scherm met 1 vinger aan om te verkennen
  • Veeg met 1 vinger naar rechts om naar het volgende element te gaan
  • Veeg met 1 vinger naar links om naar het vorige element te gaan
  • Tik met 1 vinger 2 keer op het scherm om een onderdeel te activeren
  • Veeg met 2 vingers naar links, rechts, omhoog of omlaag om in die richting te scrollen

Vegen met 1 vinger

HandelingUitlegGebaar
Het scherm verkennenVeeg met 1 vinger over het scherm
Naar het volgende onderdeel gaanVeeg met 1 vinger naar rechts
Naar het vorige onderdeel gaanVeeg met 1 vinger naar links
Instelling omhoog aanpassenVeeg met 1 vinger omhoog
Instelling omlaag aanpassenVeeg met 1 vinger omlaag
Gebaren die je kunt uitvoeren door met 1 vinger te vegen.

Vegen met 2 vingers

HandelingUitlegGebaar
Omhoog scrollenVeeg met 2 vingers omhoog
Omlaag scrollenVeeg met 2 vingers omlaag
Naar rechts scrollenVeeg met 2 vingers naar rechts
Naar links scrollenVeeg met 2 vingers naar links
Gebaren die je kunt uitvoeren door met 2 vingers te vegen.

Vegen met 3 vingers

HandelingUitlegGebaar
Naar de vorige leesinstelling gaanVeeg met 3 vingers omhoog
Naar de volgende leesinstelling gaanVeeg met 3 vingers omlaag
Gebaren die je kunt uitvoeren door met 3 vingers te vegen.

Tikken met 1 vinger

HandelingUitlegGebaar
Het geselecteerde onderdeel activerenTik met 1 vinger 2 keer op het scherm
Het geselecteerde onderdeel lang indrukkenTik met 1 vinger 2 keer en houd vast
Dubbeltikken op het geselecteerde onderdeelTik met 1 vinger 3 keer op het scherm
Gebaren die je kunt uitvoeren door met 1 vinger te tikken.

Tikken met 2 vingers

HandelingUitlegGebaar
Spraak pauzeren of hervattenTik met 2 vingers op het scherm
Huidige handeling starten of stoppenTik met 2 vingers 2 keer op het scherm
Selectiemodus starten of beëindigenTik met 2 vingers 2 keer en houd vast
Vanaf volgende lezenTik met 2 vingers 3 keer op het scherm
Gebaren die je kunt uitvoeren door met 2 vingers te tikken.

Tikken met 3 vingers

HandelingUitlegGebaar
TalkBack-menu openenTik met 3 vingers 1 keer op het scherm
Tekst kopiërenTik met 3 vingers 2 keer op het scherm
Tekst knippenTik met 3 vingers 2 keer en houd vast
Tekst plakkenTik met 3 vingers 3 keer op het scherm
Gebaren die je kunt uitvoeren door met 3 vingers te tikken.

Tikken met 4 vingers

HandelingUitlegGebaar
Oefenmodus voor gebarenTik met 4 vingers 1 keer op het scherm
Hulp bij gebruiken van TalkBackTik met 4 vingers 2 keer op het scherm
Aanrakingen direct doorgevenTik met 4 vingers 2 keer en houd vast
Gebaren die je kunt uitvoeren door met 1 vinger te tikken.

Snelkoppelingen

HandelingUitlegGebaar
Naar het eerste onderdeel gaanVeeg met 1 vinger omhoog en dan omlaag
Naar het laatste onderdeel gaanVeeg met 1 vinger omlaag en dan omhoog
Vooruit scrollenVeeg met 1 vinger naar rechts en dan naar links
Terug scrollenVeeg met 1 vinger naar links en dan naar rechts
TerugVeeg met 1 vinger omlaag en dan naar links
ThuisVeeg met 1 vinger omhoog en dan naar links
OverzichtVeeg met 1 vinger naar links en dan omhoog
MeldingenVeeg met 1 vinger naar rechts en dan omlaag
ZoekenVeeg met 1 vinger naar links en dan omlaag
Lokaal contextmenuVeeg met 1 vinger omhoog en dan naar rechts
Algemeen contextmenuVeeg met 1 vinger omlaag en dan naar rechts
Gebaren die je kunt uitvoeren om snelkoppelingen te activeren.

TalkBack instellingen

Je kunt TalkBack precies instellen op de manier die voor jou het beste werkt. De belangrijkste instellingen pas je als volgt aan:

Open de Instellingen app, tik op ‘Toegankelijkheid’, tik op ‘TalkBack’, tik op ‘Instellingen’. In dit scherm kun je diverse instellingen aanpassen waaronder de taal, snelheid en toonhoogte.

Daarnaast kun je diverse details aanpassen naar jouw wensen, zoals het uitgebreidheidsniveau. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om wel of niet gebruik te maken van fonetische letters. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om informatie over lijsten niet voor te laten lezen. Er zijn nog een aantal andere instellingen waarmee je TalkBack kan finetunen.

TalkBack leren

Wil je nog meer leren over TalkBack? Google heeft diverse handleidingen geschreven: