Hoe maak je een app toegankelijk?

De meeste mensen bedienen apps met hun vingers via interactie met het touchscreen. Maar hoe doe je dat als je niet kunt zien wat er op het scherm staat? En wat als je je vingers niet kunt bewegen? Gelukkig zijn er naast interactie via het touchscreen nog meer manieren om apps te bedienen! Voor mensen met een beperking is de toegankelijkheid van een app erg belangrijk.

Je maakt een app toegankelijkheid door het mogelijk maken om de app op meerdere manieren te bedienen. In dit artikel leer je hoe je alternative manieren van bediening kunt ondersteunen in jouw app.

Schermlezer ondersteunen

Eén van de belangrijkste manieren van alternatieve bediening is de schermlezer. Dankzij een schermlezer is het mogelijk om zonder zicht apps te bedienen. Blinde gebruikers kunnen helemaal niet gebruik maken van een app als er geen ondersteuning is voor een schermlezer.

Dus hoe zorg je er voor dat een app wél goed te gebruiken is met een schermlezer? Zorg in ieder geval dat de volgende vier zaken voor elkaar zijn:

1. Stel de taal in

Het instellen van de taal is een groot probleem dat makkelijk te verhelpen is. Voor elk interface element is het mogelijk om de taal in te stellen. Als dit niet gedaan is, dan wordt de taal van de gebruiker gebruikt. Dit is een probleem, want de taal van de gebruiker komt niet altijd overeen met de taal van de app.

Wanneer de talen niet met elkaar overeenkomen, wordt de voorgelezen tekst onverstaanbaar. De schermlezer gaat dan bijvoorbeeld met een slecht Nederlands accent een Engelse tekst voorlezen. Door de juiste taal van de inhoud in te stellen, leest de schermlezer de inhoud wél verstaanbaar voor.

2. Gebruik labels

Voeg zogenaamde “labels” toe aan elementen zodat ze beschrijvend worden voorgelezen. Het komt veel voor dat er afbeeldingen worden gebruikt voor navigatie. Bijvoorbeeld om een pop-up te sluiten wordt er vaak een afbeelding van een kruis gebruikt.

Wanneer er geen label is toegevoegd aan dit element, dan spreekt de schermlezer alleen ‘Afbeelding’ uit. Voeg in dit geval een beschrijvend label toe zoals ‘Sluiten’, zodat het voor gebruikers duidelijk is dat ze via deze afbeelding de pop-up kunnen sluiten.

3. Stel traits in

Zorg dat elementen de juist “traits” hebben. Vertaald naar het Nederlands betekent dat eigenschappen. Het komt veel voor dat interface elementen op een andere manier gebruikt worden dan ze eigenlijk bedoelt zijn. Zoals bij het vorige voorbeeld: er worden veel afbeeldingen gebruikt als knoppen.

Stel dat je dit doet, zorg er dan voor dat de trait button is ingesteld. Door deze aanpassing leest de schermlezer voor dat het geselecteerde element een knop is. De schermlezer spreekt bijvoorbeeld uit: ‘Sluiten. Knop.’. Hierdoor is het voor de gebruiker duidelijk dat er een actie uitgevoerd kan worden.

4. Groepeer elementen

Door elementen te groeperen maak je het voor schermlezer gebruikers makkelijker om te navigeren. Visueel gezien is een lijst opgebouwd uit een reeks elementen. Een schermlezer kan hier ook prima mee om gaan. Maar vaak heeft elk element zelf ook sub-elementen. Bij een chat-app heeft elk element bijvoorbeeld een titel en datum.

Door elementen te groeperen zorg je er voor dat een schermlezer ze in één keer voorleest. Hierdoor kan de gebruiker de informatie sneller tot zich nemen. Daarnaast is er nog een voordeel: er kan met minder acties genavigeerd worden.

Stembediening ondersteunen

De tweede manier om apps op een alternatieve manier te bedienen is via stembediening. Zoals de naam doet vermoeden, kan je op deze manier een app bedienen met je stem. Er verschijnt een raster op het scherm met allerlei cijfers of labels. Door deze cijfers of labels uit te spreken kun je bepaalde acties uit voeren. Maak je app toegankelijk en zorg ervoor dat stembediening werkt in jouw app.

Goed nieuws: wanneer je app goed te gebruiken is met een schermlezer, werkt stembediening vaak ook direct!

Het grootste probleem met stembediening is dat sommige elementen niet herkend worden als acties. Dit is op te lossen door traits correct in te stellen. Wanneer dit niet correct ingesteld is, kan een app niet volledig via stem bediend worden.

Schakelbediening ondersteunen

De derde manier om apps op een alternative manier te bedienen is via schakelbediening. Apps zijn op deze manier via zogenaamde schakelaars te bedienen. Via de schakelaars kun je tussen verschillende manieren van interactie wisselen. Bijvoorbeeld aanraken, scrollen, de thuisknop activeren, enzovoorts. Het is hierdoor mogelijk om met slechts één schakelaar je toestel te bedienen.

Ook hier is er weer goed nieuws: wanneer een app te gebruiken is met een schermlezer of stembediening, werkt schakelbediening vaak ook goed.

Een probleem bij schakelbediening is dat er regelmatig afgeweken wordt van standaard bediening. De interactie via schakelbediening duurt langer dan normaal. Het kan hierdoor voorkomen dat de actie die je wilt uitvoeren niet meer beschikbaar is. Het kan zelfs zo zijn dat een actie hierdoor helemaal niet via schakelbediening is uit te voeren.

Conclusie

Een app wordt toegankelijk voor iedereen als je rekening houdt met alternatieve manieren van interactie. De meeste mensen hebben nog nooit van deze alternatieve manieren gebruik gemaakt. Zet ze eens aan en probeer je app er mee te bedienen! En leer hoe je jouw app toegankelijk maakt.

Heb je ondersteuning nodig bij het toegankelijk maken van jouw app? Wij kunnen je helpen, neem contact op met ons.