Een gesproken app naam instellen

Mensen die blind of slechtziend zijn maken vaak gebruik van een schermlezer. Dit hulpmiddel leest voor wat er op het scherm te zien is. De tekstuele app naam geeft niet altijd genoeg context. Zo hebben meerdere banken er voor gekozen om hun app ‘Bankieren’ te noemen. Via een schermlezer is het niet duidelijk om welke bankier app het gaat.

In de onderstaande video wordt een voorbeeld gegeven via VoiceOver.

Het probleem

Zes apps met dezelfde naam: Bankieren
Zes apps met dezelfde naam
Zes apps met dezelfde naam: Bankieren voorbeeld 2
Zes apps met verschillende namen via Siri / zoekfunctie

In de eerste afbeelding is te zien dat de apps van Knab, ING, ASN, SNS en Regiobank dezelfde naam gebruiken.

In de tweede afbeelding is te zien dat Siri andere namen toont als je vraagt om ‘Bankieren te openen’. Dit zijn de namen:

1. Bankieren (APPT)
  2. SNS Mobiel Bankieren
  3. RegioBank – Mobiel Bankieren
  4. Knab Bankieren
  5. ING Bankieren
  6. ASN Mobiel Bankieren

Omdat de apps dezelfde naam hebben, wordt de titel uit de App Store gebruikt. Binnen de App Store is het wél verplicht dat een app een unieke naam heeft.

Dankzij deze verplichting is het via de zoekfunctie bijvoorbeeld mogelijk om de app van ING te openen wanneer je zoekt op ‘ING’.

Maar als je via een schermlezer navigeert via de app kiezer is er geen onderscheid. Vervelend als je bankiert bij meerdere banken.

Oplossing voor iOS

Op iOS is hier een oplossing voor: namelijk de Accessibility Bundle Name. Voeg de sleutel CFBundleSpokenName toe aan het bestand Info.plist. Vervolgens kun je de waarde aanpassen voor tekst-naar-spraak, bijvoorbeeld ‘ING Bankieren’.

Dit is niet alleen handig als je app dezelfde naam gebruikt als andere apps. Het komt namelijk ook voor dat de gesproken tekst niet klopt. Onze app heet bijvoorbeeld APPT, met hoofdletters. Zonder aanpassingen wordt dit voorgelezen als ‘A P P T’, met onderbrekingen. Door de waarde ‘appt’ in te stellen wordt onze app naam correct voorgelezen.

Oplossing voor Android

Helaas is er op Android momenteel geen vergelijkbare functionaliteit beschikbaar.

Probeer het zelf

Met onze app leer je hoe je een schermlezer kunt gebruiken. Hierdoor kun je zelf ervaren hoe het is om afhankelijk te zijn van gesproken tekst.

Ben je benieuwd hoe toegankelijk jouw app is? Onze quickscan helpt je op weg.