10 punten om jouw app toegankelijker mee te maken

Helaas komt het vaak voor dat apps niet voor iedereen toegankelijk zijn. Het is belangrijk apps door zoveel mogelijk mensen gebruikt kunnen worden, ongeacht eventuele beperkingen. Vanaf juli 2021 moeten apps van (semi-)overheden verplicht toegankelijk zijn.

Om te zorgen dat je een toegankelijke app ontwikkeld, kun je beginnen door je app op de volgende 10 punten te controleren.

1. Zijn alle afbeeldingen voorzien van alternatieve tekst?

Alle niet-tekstuele content dienen voorzien te zijn van alternatieve tekst. In de praktijk gaat dit vooral over afbeeldingen. Voeg een duidelijke beschrijving toe aan alle afbeeldingen. Een uitzonder is als de afbeelding puur decoratief is of slechts voor de opmaak wordt gebruikt.

2. Heeft de app ondersteuning voor meerdere oriëntaties?

Voor sommige gebruikers werkt een liggende oriëntatie beter dan een rechtopstaande. Een voorbeeld is bijvoorbeeld iemand in een rolstoel, die een liggende telefoonhouder gebruikt. Maar het ook zo zijn dat een liggende oriëntatie fijner is om tekst te lezen of video te kijken.

3. Schaalt de tekst mee met instellingen van de gebruiker?

Het kan zijn dat de gebruiker via de systeeminstelling voorkeur voor grotere tekst heeft aangegeven. Zorg ervoor dat tekst in de app deze voorkeur overneemt: tekst moet dus ook groter zijn indien dit gewenst is. Het komt vaak voor dat de inhoud van de app hier niet goed mee kan omgaan.

4. Zijn alle video’s voorzien van ondertiteling?

Dankzij ondertiteling kunnen mensen die doof of slechthorend zijn ook alle informatie tot zich nemen. Zorg er dus voor dat alle video’s voorzien zijn van ondertiteling.

5. Zijn alle elementen toegankelijk?

Denk hierbij aan de naam, rol en waardes van elementen. Zijn alle knoppen voorzien van de ‘button’ eigenschap? Zijn alle waardes toegankelijk voor schermlezer gebruikers? Worden er duidelijk namen gebruikt voor invoervelden? Is overal gebruikt gemaakt van labels?

6. Is het mogelijk om de app via een toetsenbord te bedienen?

Alle functionaliteit van de app moet gebruikt kunnen worden via een toetsenbord. Denk hierbij aan het wisselen van focus tussen elementen met de pijltjestoetsen of tab. Het invullen van formulieren, het wisselen tussen de invoervelden en opsturen. Let op: pop-ups moeten ook sluitbaar zijn via het toetsenbord.

7. Is er een logische structuur gebruikt?

Alle gebruikers hebben er voordeel van als een app gestructureerd is opgebouwd. Zorg er voor dat elk element een duidelijke relatie heeft met de inhoud er omheen. Zorg ook voor bijvoorbeeld visuele aanwijzingen zoals koppen, opsommingsteken en andere opmaak. Ondersteunende technieken zoals schermlezers hebben hier ook veel baat bij om correct te functioneren.

8. Is er voldoende contrast aanwezig?

De visuele weergave van tekst en afbeeldingen moeten minimaal een contrastverhouding van 4,5:1 hebben. Check of er genoeg contrast gebruikt wordt voor links, knoppen, enzovoorts. Voor grotere tekst en afbeeldingen met grote tekst voldoet een ratio van 3:1. Er zijn geen eisen voor tekst die onderdeel is van de merknaam.

9. Is kleur niet de enige manier van aanduiding?

Voor kleurenblinde gebruikers zijn instructies zoals ‘klik op de groene knop’ of ‘verplichte velden zijn rood’ niet duidelijk. Gebruik een tweede manier van aanduiding, bijvoorbeeld een sterretje bij verplichte velden.

10. Is de taal overal goed ingesteld?

Voor schermlezer gebruikers is het belangrijk dat de inhoud op een correcte manier wordt voorgelezen. Een veelvoorkomende fout is dat de app taal op Engels is ingesteld terwijl de inhoud Nederland is. De schermlezer leest de inhoud dan via een Engelse spraaksynthesizer voor. Omdat de inhoud niet Engels is, wordt dit onverstaanbaar.

Jouw resultaat

En, hoe is jouw app er van af gekomen? Helaas komt het vaak voor dat apps niet aan deze 10 punten voldoen. Mocht je hier hulp bij nodig hebben, neem dan contact met ons op.

Maak je app toegankelijk met deze 10 meest voorkomende verbeterpunten.